Vladescu: Modelul de subventie directa in agricultura nu va mai fi aplicat incepand cu 2010

Joi, 14 Ianuarie 2010, ora 16:59
1569 citiri
Vladescu: Modelul de subventie directa in agricultura nu va mai fi aplicat incepand cu 2010

Modelul de subventie directa in agricultura nu va mai fi aplicat din 2010, sector care fi taxat "sub toate formele sale", iar statul va sustine agricultura prin schemele de ajutor aprobate de Comisia Europeana (CE),a declarat joi ministrul finantelor, Sebastian Vladescu, potrivit NewsIn. 

Astfel, Vladescu a precizat ca, din punctul sau de vedere, "cei care vor beneficia de ajutoare vor trebui sa plateasca si taxele".

Plenul Parlamentului a respins un amendament aprobat de comisiile de buget-finante din Parlament, al deputatului PSD Victor Surdu, prin care bugetul Ministerul Agriculturii va fi suplimentat cu 2,1 miliarde lei. 

"Pentru ceea ce domnul Surdu insista foarte mult sa dam bani, pentru acest model de subventie directa, care este denumita foarte frumos capital de lucru, in niciun caz nu avem bani si nu vom avea bani. (...) Acest model de subventie nu va mai putea fi aplicat in Romania incepand cu acest an", a spus Vladescu.

Totodata, Vladescu a declarat ca Ministerul Finantelor Publice (MFP) a finalizat "3-4 scheme de ajutor de stat" in domeniul agriculturii, ce vor fi trimise catre Comisia Europeana pentru obtinerea avizului, iar numarul total al schemelor ajunge la 12 sau 13.

"De la 1 ianuarie 2010, nu mai exista subventiile directe. Au disparut conform negocierilor cu Comisia Europeana. Trebuie o notificare pentru scheme noi, iar 3 sau 4 sunt gata si vor pleca in total 12-13", a declarat Vladescu.

El a precizat ca toate schemele de ajutor de stat in agricultura vor ajunge la CE in circa 2-3 luni.

Vladescu a adaugat ca, pentru fiecare schema de ajutor ce va fi aprobata de CE "trebuie gasite solutii de finantare".

 

#vladescu, # mfp, # subventii, # agricultura, # impozite , #stiri Sebastian Vladescu