Vladescu, remaniat de Boc

Joi, 02 Septembrie 2010, ora 15:04
1799 citiri
Vladescu, remaniat de Boc

Premierul Emil Boc l-a anuntat, joi, pe Sebastian Vladescu, ca a fost demis din functia de ministru al Finantelor Publice in cadrul remanierii Guvernului, au declarat pentru MEDIAFAX surse oficiale.

Contactat de MEDIAFAX, Vladescu a confirmat remanierea din functie, dar nu a comentat decizia.

Surse din PDL au declarat pentru MEDIAFAX ca alaturi de Vladescu si Mihail Dumitru, ministrul Agriculturii, remanierea il vizeaza si pe Mihai Seitan, care va parasi portofoliul de la Munca.

In schimb, ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, care s-a aflat, joi dimineata, pentru aproximativ o ora la Palatul Victoria, ar urma sa fie mentinut in functie, au declarat sursele citate.

Vladescu a detinut pentru a doua oara protofoliul Finantelor Publice, fiind numit la conducertea ministerului la sfarsitul anului trecut, odata cu instalarea Guvernului Boc II.

El nu a fost propus de PDL, nefiind membru al acestui partid, dar a beneficiat de sustinerea presedintelui Traian Basescu.

De altfel, in toate declaratiile privind fiscalitatea si politicile bugetare, opiniile exprimate de presedinte si ministrul Finantelor erau foarte apropiate, daca nu chiar identice.

Nascut la 3 aprilie 1958, Vladescu este absolvent al Academiei de Studii Economice -Facultatea de Comert si are studii post-universitare la Meryl Linch SUA, specializarea Piete de capital, investitii directe.

Vladescu a avut, in administratia centrala, mai multe functii, incepand din 1997, cand a fost secretar de stat la Ministerul Industriilor, fiind apoi consilier, secretar de stat, ministru si din nou secretar de stat la Ministerul Finantelor.

El a devenit ministru al Finantelor Publice, pentru prima data, in august 2005, cand l-a inlocuit in functie pe Ionut Popescu.

Vladescu a detinut aceasta functie pana in aprilie 2007, cand, in urma restructurarii Guvernului, Ministerul Finantelor a fost comasat cu cel al Economiei, la conducerea institutiei fiind nominalizat atunci Varujan Vosganian.

In perioada in care Vladescu a fost ministru de Finante, in noiembrie 2005, negocierile pentru continuarea acordului cu FMI, semnat in iulie 2004, au esuat, dupa ce autoritatile de la Bucuresti au respins solicitarile institutiei financiare.

Fondul a criticat atunci politica bugetara a autoritatilor de la Bucuresti si a solicitat masuri de crestere a veniturilor si diminuare a cheltuielilor, pentru a diminua deficitul bugetar.

Acordul stand-by a incetat, in mod formal, la 7 iulie 2006. In ianuarie 2000, Sebastian Vladescu, la acel moment consilier al ministrului Finantelor, Decebal Traian Remes, l-a inlocuit in functia de secretar de stat la Finante pe Mihai Ungureanu, in urma unei decizii a PNL, post pe care l-a ocupat pana in decembrie 2000, cand mandatul guvernamental a fost preluat de PSD.

#boc, #remaniere, #vladescu , #stiri Sebastian Vladescu