Vladescu: Stiam din ianuarie ca este nevoie de masuri de austeritate

Duminica, 19 Septembrie 2010, ora 23:23
1456 citiri
Vladescu: Stiam din ianuarie ca este nevoie de masuri de austeritate

Autoritatile stiau din ianuarie de necesitatea introducerii unor masuri dure de austeritate, dar anuntul a fost amanat pana in luna mai intrucat o astfel de decizie este extrem de greu de asumat politic, considera fostul ministru al Finantelor Sebastian Vladescu, potrivit Mediafax. 

"Ministrul Finantelor din ianuarie 2010 (Sebastian Vladescu, n.r.) stia din ianuarie 2010. Tipul acesta de anunt public este un anunt extrem de grav. El nu poate fi facut de ministrul Finantelor, este nevoie ca decizia de restructurare a cheltuielilor bugetare sa fie o decizie asumata politic", a spus Vladescu, la emisiunea "Dupa 20 de ani", difuzata duminica la Pro TV.

Incepand cu luna ianuarie si pana pe 6 mai, data la care presedintele Traian Basescu a anuntat public taierea pensiilor si a salariilor, Vladescu a avut mai multe discutii legate de restructurarea bugetului, atat cu prermierul, cat si cu presedintele si partenerii institutionali, respectiv FMI si Comisia Europeana.

"De ce intre momentul in care am avut datele necesare si momentul in care s-a luat decizia a curs o perioada de timp mai lunga decat ar fi trebuit (...) e o decizie extrem de greu de asumat politic.

Este o decizie extrem de greu de asumat din punctul de vedere al unui prim-ministru care este presedintele unui partid, este extrem de greu de asumat de catre un partid aflat la conducere", a spus Vladescu.

Fostul ministru al Finantelor a aratat ca o astfel de decizie, care vizeaza inclusiv reducerea pensiilor, presupune o consistenta pierdere politica, lucru care s-a si intamplat.

"Sa accepti aceasta pierdere politica dupa niste alegeri dramatice cum au fost cele prezidentiale e foarte greu. A trebuit o perioada de timp in care oamenii sa fie convinsi ca nu exista o alta solutie, pentru ca intotdeauna s-a sperat ca exista o alta solutie decat aceasta dramatica reducere a salariilor si pensiilor", a mai spus Vladescu.

Presedintele Traian Basescu a anuntat la 6 mai un pachet de masuri dure de austeritate pentru reducerea deficitului bugetar in tinta stabilita cu FMI, printre care reducerea salariilor cu 25% si a pensiilor cu 15%.

Reducerea pensiilor cu 15% a fost ulterior respinsa de Curtea Constitutionala, astfel ca Guvernul a decis ca TVA sa fie majorata la 1 iulie de la 19% la 24%, ca masura compensatorie. Vladescu a fost remaniat la inceputul lunii septembrie, alaturi de alti cinci ministri. 

Top 4 cele mai frumoase locații turistice din România, conform unei analize realizate de Sun Leader SRL. Restaurante, terase, spații evenimente
Top 4 cele mai frumoase locații turistice din România, conform unei analize realizate de Sun Leader SRL. Restaurante, terase, spații evenimente
România, o țară bogată în frumusețe naturală și istorie, este adesea descrisă ca un adevărat colț de rai pe pământ. Cu o varietate impresionantă de peisaje, de la munte până la...
Când este momentul potrivit pentru a refinanța creditul tău
Când este momentul potrivit pentru a refinanța creditul tău
Ești în căutarea unei modalități mai eficiente de a-ți gestiona datoriile financiare? Ai luat în considerare vreodată refinanțarea creditului tău? În acest articol, te vom ghida prin...
#vladescu, #boc, #masuri de austeritate , #stiri Sebastian Vladescu