Retelele de magazine - extindere fara precedent in Romania

Joi, 24 August 2006, ora 07:35
1664 citiri

Marile retele de magazine isi continua extinderea in toata tara. Plus la Navodari, Praktiker la Targu Mures, la inceputul lui septembrie, iar Compania Rewe Romania, operatorul retelelelor Penny Market si XXL MegaDiscount, va deschide in perioada urmatoare 20 de magazine.Plus a inaugurat miercuri la Navodari cel de al 23-lea magazin de tip discount din Romania, pentru care a investit 1,5 milioane de euro. Noul magazin de proximitate Plus are o suprafata aproximativa de 1.080 metri patrati, dintre care 840 metri patrati suprafata de vanzare si 240 metri patrati spatii aferente.

Magazinul este o constructie de tip "freestander", care respecta un format standard si dispune de 82 de locuri de parcare. Sortimentul magazinului Plus include atat articole marca Plus, cat si articole premium la preturi foarte accesibile. Plus ofera o gama de peste 1.000 de produse, incluzand atat produse alimentare de baza, legume si fructe proaspete, carne proaspata in regim de autoservire, produse refrigerate si congelate, cat si produse nealimentare tip 1 (detergenti, cosmetice si hrana de animale).

Prezenta retelei Plus in Navodari se inscrie in programul de expansiune la nivel national, care va continua in toate orasele cu peste 30.000 de locuitori. Plus este un brand care exista pe piata germana de peste 30 de ani. Compania este deja prezenta cu circa 4.000 de magazine si peste 38.000 de angajati in noua tari europene (Germania, Austria, Ungaria, Polonia, Cehia, Spania, Portugalia, Grecia si Romania).

Compania Praktiker Romania va deschide, in data de 7 septembrie, la Targu-Mures, un nou magazin de tip do-it-yourself (DIY), investitia ridicandu-se la circa opt miloane de euro, suma alocata in general pentru fiecare unitate a retelei grupului. Unitatea de la Targu Mures va fi a 12-a detinuta de Praktiker in Romania. Praktiker detine in Romania 11 magazine, dintre care doua la Bucuresti si cate una la Cluj-Napoca, Ploiesti, Brasov, Timisoara, Bacau, Oradea, Constanta, Craiova si Arad.

Pana la finele acestui an, reteaua se va extinde cu inca trei magazine, la Galati, Braila si Bucuresti (cartierul Vitan), in afara celui de la Tg. Mures. Conform datelor financiare ale grupului german, Romania si Bulgaria au inregistrat in al doilea trimestru al acestui an cele mai importante cresteri ale vanzarilor dintre pietele acoperite de Praktiker.

La nivel international, reteaua detine in total 340 de magazine, dintre care 275 in Germania si 65 in Luxemburg, Polonia, Ungaria, Romania, Bulgaria, Grecia si Turcia. Grupul Praktiker a fost controlat de compania germana Metro, care si-a vandut in acest an participatia de 40,5% pentru aproape 500 de milioane de euro.

Compania Rewe Romania, operatorul retelelelor Penny Market si XXL MegaDiscount, va deschide in perioada urmatoare 20 de magazine, dintre care trei unitati vor fi amplasate in Bucuresti. Potrivit unui anunt publicat in Monitorul Oficial, compania va deschide puncte de lucru in Fetesti, Codlea, Sinaia, Bucuresti (3 locatii), Targoviste, Onesti, Miercurea-Ciuc, Slatina, Buzau, Campulung, Sighisoara, Tarnaveni, Galati, Vulcan, Oradea, Comanesti, Sebes si Petrila.

Rewe Romania si-a majorat recent capitalul social cu suma de doua milioane de euro, pana la 8,7 milioane de euro, prin aportul in numerar al asociatului unic, holdingul german Rewe. In urma acestei operatiuni, societatea va avea un capital de 386.566 actiuni, cu o valoare nominala de 100 de lei, potrivit unui raport al Rewe Romania. In afara de reteaua Penny Market, compania opereaza si lantul de magazine de discount XXL Megadiscount.

Planurile pe urmatorii cinci ani prevad investitii de 180-200 milioane de euro, firma intentionand sa ajunga pe termen lung la o retea de 150-200 de magazine in Romania. Reteaua XXL Megadiscount include cinci unitati, la Bucuresti, Targoviste, Buzau, Sibiu si Braila, fiecare unitate reprezintand o investitie de aproximativ 4 milioane de euro.

Lantul de magazine Penny Market cuprinde 16 magazine, la Craiova, Caracal, Calarasi, Tulcea, Constanta, Medgidia, Onesti, Barlad, Alexandria, Rosiorii de Vede, Ramnicu Sarat, Giurgiu, Ploiesti, Campina si Tecuci. Fiecare magazin are o suprafata de vanzare de 750 de metri patrati si presupune o investitie de circa 1,5 milioane de euro.

Rewe Romania a realizat in 2005 o cifra de afaceri de 374,3 milioane de lei (circa 103 milioane de euro), fata de 191,2 milioane de lei (aproximativ 47,2 milioane de euro), rezultat obtinut de companie in 2004. In afara de divizia de magazine de discount reprezentata de compania Rewe Romania, grupul german Rewe mai opereaza pe piata locala prin intermediul diviziei de supermarketuri Billa si a celei de cash&carry Selgros.

Bloombiz