La un pahar de Chardonnay Sunrise, una dintre vedetele produca torului chilian de vinuri Concha y Toro, Gabriel Salas explica ascensiunea fulminanta a tarii sale in atat de concurentiala industrie mondiala a vinurilor. In Chile, terenurile sunt foarte ieftine si astfel ne-am permis sa cumparam hectare intregi si sa ne extindem productia. S-a investit foarte mult in vinuri. Ne-a ajutat si solul extrem de propice, spune somelierul.
Si romanii incep sa prinda gustul vinurilor
din Lumea Noua, crede somelierul Salas, unul dintre oamenii-cheie ai companiei
chiliene pe exporturi. „Avem altfel de vinuri decat cunosteau consumatorii pana
acum. Sunt vinuri proaspete, fructate, tineresti“, explica acesta. Potrivit lui
Salas, principalul competitor al vinurilor chiliene nu sunt cele australiene,
cum s-ar crede la o prima vedere a modului in care s-a dezvoltat piata mondiala
de vinuri in ultimii ani. „Cea mai dura lupta o ducem cu vinurile europene, mai
ales cu cele frantuzesti. Ne batem de fapt cu o atitudine conservatoare a
consumatorilor“, spune somelierul.
Crestere de peste 700% in Romania
La noi, Concha y Toro va vinde in acest an
circa 50.000 de sticle, potrivit estimarilor lui Alfred Binder, brand manager
al importatorului Cramele Halewood. In primul trimestru al acestui an, compania
a vandut cu 730% mai mult decat in aceeasi perioada a anului trecut, pana la
aproape 5.500 de sticle.
Vinurile chiliene importate de Cramele
Halewood se gasesc atat in lanturile de HORECA, dar si in supermarketuri
(Metro, Real, Selgros, Billa, Artima, Kaufland). „Deja avem o pozitie buna in
Romania si vom mai creste. Ieri, de exemplu, am fost intr-un restaurant si am gasit
in meniu unul dintre vinurile noastre. A fost o surpriza extrem de placuta“,
spune Salas.
Pe piata locala, vinurile produse de
chilieni au preturi cuprinse intre 18 si 80 de lei, cam cat costa si vinurile
romanesti. La acestea se adauga un vin de colectie, Don Melchor, care costa 250
de lei.
Cele mai mari piete pentru produca torul
chilian sunt Statele Unite si Marea Britanie, unde se vand anual cate doua
milioane de sticle de vin.
MESERIE
Omul-cheie pe exporturi
Gabriel Salas este, la doar 29 de ani, unul
dintre cei doar 32 de somelieri profesionisti din Chile, tara despre care se
spune ca da de cativa ani incoace cele mai bune vinuri din lume. Lucreaza
pentru numarul 10 in industria vinurilor la nivel mondial, producatorul chilian
Concha y Toro, si de cativa ani isi petrece tot timpul in calatorii de
promovare a vinurilor produse in America de Sud peste tot in lume. Revolutioneaza
gusturile pentru vinuri ale consumatorilor din Canada, din toata Europa, Africa
si Orientul Mijlociu si, recent, a venit sa examineze si piata din Romania,
unde vinurile Concha y Toro sunt importate de Cramele Halewood. Din cele 126 de
tari in care exporta compania, Salas este sef peste 40.