Tinta mediului de afaceri: economia, dupa criza

Vineri, 27 Noiembrie 2009, ora 19:05
3410 citiri
Tinta mediului de afaceri: economia, dupa criza

" Exista o ruptura intre banci si sectorul productiv al industriei, al agriculturii si al serviciilor. Am tratat creditarea economiei in editorialul "Creditez, deci exist". Cumva, este o recomandare adresata bancilor sa crediteze. In acelasi timp, si din partea companiilor trebuie sa vina un soi de creditare, de capital de incredere. In momentul in care ingreunezi, ca institutie bancara, accesul la bani, intr-un context in care banii sunt foarte putini si sunt foarte scumpi, lucrurile nu pot sa mearga bine", a declarat Daniel Pavel, Director Adjunct Directia Relatii Publice Camera de Comert si Industrie a Romaniei, intr-un interviu acordat Bloombiz. 

Mai exista companii care performeaza si in aceste vremuri tulburi?

Iata-ne la Topul National al Firmelor din Romania, editia a XVI-a, 2009. Premiem intr-adevar rezultatele anului 2008.

Cu toate acestea, trimestrul IV al lui 2008 se poate inscrie intr-o perioada de criza.

Da, mai exista 227 de companii din Romania care au luat premiul national. Avem intrati, avem iesiti.

Radiografia momentului arata destul de variat.

Care sunt criteriile care au stat la baza acestui top? Pe ce anume s-au bazat specialistii de la Camera de Comert in momentul in care au realizat topul?

In primul rand, este o abordare meticuloasa, riguros-stiintifica.

Exista niste ponderi matematice la nivelul judetelor. Practic, se claseaza primii zece dintr-un judet si, de acolo locul 1 vine si este premiat la Camera Romaniei, la Gala Topului National al Firmelor.

Domeniile sunt: cercetare-dezvoltare, industrie, hy-tech, servicii si comert, turism, agricultura. Se incearca acoperirea unei palete foarte largi, reprezentative la nivelul economiei nationale.

Este vorba de datele financiare pe care firmele le declara insa corelam toate aceste date cu cele de la Oficiul National al Registrul Comertului si cu alte informatii si date pe care le avem despre companii la nivelul Camerelor de Comert Judetene.

Altfel spus, este vorba despre o cercetare riguros-stiintifica, dar care tine cont si de elemente mai putin cuantificabile cum ar fi creativitatea, apetitul investitional si cel de dezvoltare.

Care sunt cele mai importante aparitii printre firmele premiate in acest an?

Imi vine in minte acum Regia Autonoma Monitorul Oficial. La o prima impresie ai crede ca e o firma a statului insa, stim ca statul nu intotdeauna a avut succes in ceea ce administreaza si, cu toate acestea, o echipa de oameni tineri sunt extrem de determinati sa faca diferenta la Monitorul Oficial.

Ei imi vin in minte ca o nota aparte din sectorul guvernamental.

Apoi, Selgros Cash and Carry. Sunt foarte multe firme mici si mijlocii. Stim foarte bine cat de lovit este acest sector al IMM-urilor in mediul de afaceri.

Practic, coloana vertebrala a mediului de afaceri, mai bine de 75% din firmele din Romania sunt mici si mijlocii.

42 de firme au fost prezente la Gala, toti sunt performeri. Rata de inlocuire e undeva la 60% fata de anul trecut.

Care este starea de spirit a companiilor, mai precis a managerilor, cu privirela sfarsitul lui 2009 si inceputul lui 2010?

Se vorbeste in mass-media si nu numai despre un pesimism al managerilor. A face afaceri in sine inseamna competitie, diferentiere, performanta.

E foarte important sa reusim chiar si in aceste momente de criza si atunci capatam mai multa incredere in fortele proprii.

Care este, in opinia dumneavoastra, cea mai importanta miza post-criza a companiilor?

Exista viata economica si dupa criza? Sa avem o viata economica reala si dupa criza economica.

Asta sa fie principala ancora care ne poarta mai departe.

Care ar fi cele mai importante trei masuri pe care companiile si mediul de afaceri le cer de la noul guvern?

Predictibilitate fiscala, programare multianuala la nivelul taxelor, impozitelor care se cer de la mediul de afaceri si o anumita incurajare a cercetarii-dezvoltarii, un sector care sufera poate mai mult decat altele.

Cum reusesc in momentul de fata firmele sa-si finanteze activitatea curenta? In prezent, inca exista o ruptura intre sectorul bancar si companii.

Exista o ruptura intre banci si sectorul productiv al industriei, al agriculturii si al serviciilor. Am tratat creditarea economiei in editorialul “Creditez, deci exist”.

Cumva, o recomandare adresata bancilor sa crediteze. In acelasi timp, si din partea companiilor trebuie sa vina un soi de creditare, de capital de incredere.

Aici e problema. In momentul in care ingreunezi, ca institutie bancara, accesul la bani, intr-un context in care banii sunt foarte putini si sunt foarte scumpi, lucrurile nu pot sa mearga bine.

Probabil, cu un optimism moderat, putem spune ca lucrurile se indrepta spre un fagas bun, incepand cu trimestru al doilea al lui 2010.

Poate veni mediul de afaceri cu solutii cu privire la situatia economica actuala? Pentru ca, vedem ca suprapunerea crizei politice cu cea economica ne costa destul de mult.

Poate veni fiindca o face in activitatea curenta. Mediul de afaceri isi regleaza practic resorturile interne in activitatea curenta.

Nu avem un guvern la momentul  prezent insa exista organisme la nivelul mediului de afaceri care duc lucrurile mai departe.

Sigur ca putem veni cu solutii. E adevarat ca o parte a guvernantilor provin din randul oamenilor de afaceri.

Lucrurile astea ar trebui sa netezeasca calea din si inspre mediul de afaceri.

#afaceri, #camera, #ccir, #comert, #criza, #daniel, #de, #industrie, #mediu, #pavel, #si , #stiri Selgros