Asociatiile de producatori din UE s-au aliat pentru a sustine vanzarea de becuri cu consum mic

Marti, 29 Ianuarie 2008, ora 10:18
1305 citiri
Asociatiile de producatori din UE s-au aliat pentru a sustine vanzarea de becuri cu consum mic

Producatorii europeni de electricitate si de echipamente de iluminat s-au alaturat luni sectorului de retail in incercarea de a incuraja consumatorii sa cumpere mai multe becuri economice pentru a sustine Uniunea Europeana in combaterea schimbarii climei, relateaza Reuters.

Un acord semnat de trei asociatii industriale pan-europene urmareste sa promoveze si sa sustina distributia de becuri fluorescente compacte (CFL), care au un consum mult mai redus de energie, ca o alternativa la becurile incandescente normale.

Comisia Europeana incearca sa excluda iluminatul ineficient din punct de vedere energetic din camine, birouri si strazi, ca parte a unui plan ambitios de combatere a incalzirii globale, si considera semnarea acestui acord ca un prim pas decisiv.

"Alianta celor trei (asociatii) ofera cetatenilor europeni un acces mai mare cand iau o decizie in acest sens", a declarat comisarul european pentru energie, Andris Piebalgs, in cadrul unei conferinte de presa.

"Nu trebuie sa subestimam acest pas, care este unul potrivit", a spus Piebalgs, care a adaugat ca "urmarim sa interzicem cat mai repede echipamentele ineficiente din punct de vedere energetic".

In Europa, iluminatul reprezinta aproximativ 14% din consumul de energie al unei gospodarii. CFL-urile consuma de cinci ori mai putina energie si au o durata de viata de 15 ori mai mare decat becurile incandescente, cu filament.

Acordul a fost semnat de asociatia industriala europeana pentru energie, Eurelectric, Euro Commerce, principalul lobby din sectorul de retail, si Federatia Europeana a Companiilor de echipamente de luminat, care include compania Osram, detinuta de Siemens si compania Philips, ultimul fiind liderul mondial al productiei de becuri.

"Vedem acest acord ca pe o evolutie, nu o revolutie", a declarat secretarul general al federatiei, Gerald Strickland.

Programul ar putea duce la o reducere a consumului de energie cu 60% pana in 2017, a mai spus Strickland.

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.