Bulgaria si Rusia au convenit sa continue cooperarea in marile proiecte energetice

Sambata, 19 Septembrie 2009, ora 12:48
1587 citiri
Bulgaria si Rusia au convenit sa continue cooperarea in marile proiecte energetice

Bulgaria si Rusia au convenit vineri sa continue cooperarea in trei mari proiecte energetice, dar Sofia, care a exprimat rezerve fata de costurile prevazute, cere totusi informatii inainte de a-si anunta pozitia definitiva, relateaza AFP, preluat de NewsIn.

Ministrul rus al energiei, Serghei Samtko, a salutat faptul ca noul guvern bulgar a inteles ca "trebuie sa continuam cooperarea pentru realizarea principalelor proiecte energetice".

"Nu am discutat daca trebuie sa aiba loc sau nu, ci cum sa obtinem eficienta maxima si o cooperare reciproc avantajoasa", a spus el, dupa ce a discutat cu ministrul bulgar Traicho Traikov si cu premierul Boiko Borissov.

Proiectul de gazoduct South Stream, considerat concurent al proiectului european Nabucco ce va ocolo Rusia, construirea la Belene a unei centrale nucleare si oleoductul Burgas-Alexandroupolis, ce va transporta petrol proveind din Rusia intre Marea Neagra si Marea Egee, au figurat pe agenda discutiilor.

Guvernul de dreapta al lui Borissov, care a preluat functia in iulie, si-a exprimat rezerve privitoare la aceste proiecte, mai ales asupra centralei nucleare Belene, al carei cost risca sa ajunga la 10 miliarde de euro.

Ministrul rus a asigurat vineri ca tara sa "este dispusa la un dialog deschis si pragmatic pe aceste trei subiecte".

El a subliniat ca proiectul centralei Belene este "un proiect european", referindu-se la participarea subcontractorilor Areva si Siemens.

"Vrem sa stim cat costa acest proiect", a declarat Borissov. 

 

#bulgaria rusia, #cooperare, #energie , #stiri Siemens