Germanii au garantate locurile de munca pe termen nelimitat

Vineri, 10 Decembrie 2010, ora 17:24
1843 citiri
Germanii au garantate locurile de munca pe termen nelimitat

Companii mari precum Siemens, BASF, E.ON si Porsche garanteaza angajatilor din Germania securitatea locurilor de munca, ca urmare a cererii mari pentru exporturi, relateaza Bloomberg, anunta Mediafax.

BASF, cel mai mare producator din industria chimica la nivel mondial, a urmat luna trecuta exemplul Siemens, garantand siguranta posturilor pentru 33.000 de angajati de la fabrica sa din Ludwigshafen.

Siemens, cea mai mare companie germana in functie de capitalizarea de piata, a anuntat in septembrie ca va asigura pe termen nelimitat mentinerea unitatilor de productie si slujbele a 128.000 de angajati locali.

E.ON si Porsche au acorduri similare cu salariatii.

Somajul din Germania, cea mai mare economie din Europa, a scazut in noiembrie la 7,5%, cel mai redus nivel din ultimii 18 ani, in conditiile in care companiile cauta muncitori calificati care sa sustina redresarea economica.

Cererea pentru forta de munca locala marcheaza inversarea tendintei din ultimii zece ani a companiilor de a transfera productia in strainatate pentru evitarea salariilor mari si a reglementarilor de pe piata germana a muncii care ingreunau angajarile si concedierile.

"Flexibilitatea interna si acordurile de parteneriate sociale ale BASF in Ludwigshafen surclaseaza oricare alta regiune la nivel mondial, in industria de profil", a declarat Hans-Carsten Hansen, director de resurse umane al grupului.

Angajatii germani au o influenta mai mare in conducerea companiilor, comparativ cu situatia din alte state, intrucat sunt reprezentati in cele mai inalte esaloane ale managementului.

Acest sistem, specific Germaniei, permite consiliilor muncitorilor si membrilor de sindicat o contributie mai mare la stabilirea strategiei, angajarilor si concedierilor, dar si a salariilor directorilor.

Germania, cu o populatie de 82 de milioane de persoane si un PIB de 2.400 de miliarde de euro, se bazeaza pe un sistem de ucenicie, prin care angajatii experimentati isi transfera cunostintele celor mai tineri, producand astfel un flux constant de muncitori calificati.

Directorul general al Siemens, Peter Loescher, a declarat ca "este in cautare disperata de ingineri" in Germania, unde are neocupate circa 3.000 de posturi, de doua ori mai multe fata de jumatatea anului trecut.

Potrivit Siemens, majoritatea posturilor disponibile sunt pentru ingineri, specialisti in computere si in stiintele naturii.

Pana in 2014, Germania ar putea ajunge la un deficit de ingineri de 220.000, care ar putea urca la 425.000 pana in 2020, potrivit institutului IW din Kohl.

Siemens a incheiat in 2004 acorduri cu angajatii pentru programe flexibile de lucru, astfel incat in perioada crizei financiare din 2008 compania a evitat concedierile prin reducerea numarului de ore lucrate.

Daimler a redus programul de lucru pentru circa 120.000 de angajati, aproape intreaga sa forta de munca din productie si administratie.

Drept recompensa pentru concesiile din perioada recesiunii mondiale de dupa 2008, Siemens intentioneaza sa cheltuiasca 310 milioane euro cu bonusuri destinate angajatilor fara functii executive si sa majoreze salariile angajatilor din Germania cu 2,7%.

Reformele sustine de angajati au contribuit la flexibilizarea pietei germane a muncii.

Guvernul a redus ajutoarele de somaj, a impus angajatilor sa suporte o parte din costul asistentei medicale, iar somerilor sa accepte slujbe cu salarii mai mici.

Companiile au obtinut mai multa flexibilitate in folosirea angajatilor temporari, iar guvernul a subventionat modelul programului de munca mai scurt. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
Patronii îngrijoraţi de fluctuaţia angajaţilor sau care îşi pun întrebări despre perioada de timp în care o persoană recrutată va rămâne la noul ei loc de muncă ar putea conta, în...
Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Angajaţii Amazon au „pozat” drept comercianţi terţi pentru a aduna informaţii de la Walmart, eBay şi alţi rivali ai gigantului american. Aceștia au avut acces la sistemele concurenței...
#angajati, #garantare, #germania, #muncii, #piata, #posturi , #salarii, #somaj , #stiri Siemens