Relansarea relatiilor China-UE

Joi, 10 Noiembrie 2005, ora 01:24
1073 citiri

Presedintele RP Chineze, Hu Jintao, insotit de o numeroasa delegatie alcatuita din principalii ministri si oameni de afaceri, efeueaza in aceste zile un turneu european ce include vizite oficiale in Marea Britanie, Germania si Spania. Scopul acestor vizite oficiale este unul strategic, simultan politic si economic, China urmarind intensificarea relatiilor si colaborarii diplomatice cu Uniunea Europeana.Totodata, potrivit agentiei de presa chineze Xinhua, vizita reprezinta si semnalul de incetare a 'conflictului' care a opus Uniunea Europeana si China timp de mai multe luni in chestiunea textilelor si va marca relansarea relatiilor economice, in conditiile in care Beijingul incearca o detronare a hegemoniei detinute de Statele Unite si Japonia in schimburile comerciale bilaterale. Potrivit datelor furnizate de catre agentia chineza de presa Xinhua, la inceputul lunii decembrie, inaintea summit-ului de la Hong Kong, premierul chinez Wen Jiabao va intreprinde si el un turneu european, care va cuprinde si vizitarea Frantei, vechi partener comercial al Chinei. Aceste vizite ale celor mai inalti demnitari chinezi sunt o ilustrare a conceptului chinez de diplomatie activa pe toate continentele si o dovada in plus a rolului crescand al Chinei pe scena internationala.

Primire regala

Presedintele Hu Jintao a fost primit de catre Regina Elisabetha si sotul acesteia, ducele de Edinbourg, la Horse Guards Parade, o mare piata din centrul Londrei, utilizata pentru defilari si decorata cu doua drapele imense ale Chinei si Marii Britanii.

In intampinarea sa au mai venit premierul Tony Blair, ministrul Afacerilor Externe Jack Straw si ministrul de Interne Charles Clarke. Hu Jintao si sotia sa au fost condusi de catre regina Marii Britanii, in trasura aurita, la palatul Buckingham, unde au si fost gazduiti.

Ieri, Hu Jintao s-a intalnit cu presedintele in exercitiu al Uniunii Europene, Tony Blair, la Downing Street. 'Suntem dispusi sa muncim alaturi de Marea Britanie pentru a intari increderea reciproca, pentru a extinde schimburile si cooperarea si sa ne conjugam eforturile pentru bunastarea celor doua popoare si pentru o lume armonioasa, cu o pace durabila si o prosperitate comuna', a declarat Hu Jintao, in urma dineului organizat in onoarea sa de regina Elisabetha.

Contracte importante pentru China

Potrivit presei germane, cu prilejul acestor vizite, Hu Jintao va parafa contractul de achizitionare a 60 de trenuri de mare viteza de la compania Siemens si va semna un contract de mai multe miliarde de euro cu autoritatile europene pentru construirea asa numitelor orase ecologice, (asezari care isi asigura singure energia, apa si majoritatea produselor alimentare, in care emisiile de gaze toxice sunt aproape de zero iar transportul se realizeaza pe baza de gaze ecologice). Beijingul nu a pierdut prilejul de a aduce in atentia europenilor si embargoul armelor. Astfel, seful diplomatiei chineze, Li Zhaoxing, a declarat ca 'toti presedintii europeni cu care sunt in contact gandesc ca acesta este mostenirea razboiului rece si ca nu este decat un gest daunator'. Prevazuta initial pentru luna iunie, ridicarea embargoului a fost suspendata de catre americani, dupa ce Parlamentul chinez a votat o lege care permite folosirea fortei in cazul in care Taiwanul si-ar declara independenta. Presedintele Chinei a pledat si el pentru ridicarea embargoului, pe care il considera ca un gest de ostilitate din partea Statelor Unite.

SUA si China, multumite de acordul privind textilele

Americanii si chinezii au semnat, marti, la Londra, dupa mai bine de trei luni de negocieri, mult mediatizatul acord privind exporturile de textile chinezesti pe piata americana. Potrivit detaliilor date acum publicitatii, partile au cazut de acord asupra limitarii cresterii exporturilor Chinei la 34 de produse, incepand de la 1 ianuarie 2006, in loc de 19, cate erau prevazute intr-un acord semnat in 1999. In schimb, partea chineza va putea exporta in SUA mai multe produse decat era stabilit in acordul respectiv (cu 3,2 la suta mai multe, pe o perioada de trei ani). In conferinta de presa comuna, Bo Xilai, ministrul chinez al Comertului, a salutat acordul, despre care a spus ca, gratie lui, "toata lumea are de castigat", iar negociatorul american Rob Portman a subliniat ca el "ofera o mai buna vizibilitate" sectorului american producator de textile si permite salvarea unor locuri de munca. Ciorapii, prosoapele, camasile si pantalonii din bumbac, sutienele si lenjeria intima - produsele cele mai sensibile in ochii producatorilor americani - figureaza pe lista marfurilor chinezesti restrictionate. Oameni de afaceri chinezi, nemultumiti totusi de restrictiile prevazute de noul acord, au calculat ca ele vor costa China pierderi anuale de aproximativ 5 miliarde de dolari. Casa Alba a salutat incheierea acordului, considerat a fi "de bun augur" pentru apropiata vizita a presedintelui Bush la Beijing, in cadrul turneului sau asiatic, pe care-l incepe la 19 noiembrie. Intr-un interviu acordat unei televiziuni asiatice, citat de Associated Press, George W. Bush constata ca "prin dialog si cooperare" se pot obtine progrese si in alte domenii in relatiile cu China, cum ar fi problemele liberalizarii yuanului, drepturile de proprietate intelectuala ori permiterea unui acces mai mare pe piata chineza.

Maria Cora / Bogdan Vasilescu

Curierul National