Romanii vor folosi cu 30,3% mai multe calculatoare si telefoane mobile pana in 2015

Miercuri, 16 Martie 2011, ora 21:33
2536 citiri
Romanii vor folosi cu 30,3% mai multe calculatoare si telefoane mobile pana in 2015

Numarul calculatoarelor si telefoanelor mobile utilizate de romani va creste cu 30,3% cu pana in 2015 fata de anul trecut, evolutie care va tripla traficul de date ca volum, la 13,2 milioane de TB/an, potrivit estimarilor Nokia Siemens Networks (NSN), informeaza Mediafax.

Cifrele au fost anuntate in cadrul prezentarii de catre NSN a unei solutii de comunicatii din generatia a patra (LTE).

Un TB este egal cu 1.000 GB. Un film de 90 minute in format standard are o capacitate sub 1 GB.

Potrivit datelor NSN, la finele anului 2010, romanii utilizau 25,5 milioane de telefoane mobile, plus doua milioane de terminale inteligente (smartphone-uri), care vor ajunge la circa 7,5 milioane in 2015. Numarul telefoanelor mobile va creste cu 4,7% in urmatorii cinci ani.

De asemenea, numarul de calculatoare (inclusiv laptop-uri) in uz se ridica la 4,5 milioane de unitati la finele anului precedent si va ajunge la 7,5 milioane peste cinci ani.

La nivelul anului precedent, traficul generat de calculatoare si telefoanele mobile s-a situat la 4,2 milioane de Terabiti.

NSN a prezentat, miercuri, o solutie LTE care va permite furnizorilor de servicii de comunicatii sa faca fata cresterii exponentiale a traficului de date mobile si sa isi diminueze costurile operationale.

Demonstratiile au inclus servicii de videoconferinta de inalta definitie (HD) si de video streaming in 3D, precum si un transfer de fisiere la o rata de 100 Mbit/s (permite descarcarea unui film de 90 de minute in circa 60 de secunde).

"Pe fondul progresului inregistrat in ceea ce priveste dispozitivele, retelele si noile servicii, utilizarea benzii largi mobile a explodat si a transformat obiceiurile si asteptarile utilizatorilor. Acestia incep sa se bazeze pe aplicatii si servicii mai sofisticate decat simplele aplicatii de e-mail si navigare pe internet. LTE ofera o mai mare eficienta a retelelor, o utilizare optimizata a spectrului si viteze impresionante", a declarat seful NSN Romania, Dragos Chivu.

El a adaugat ca NSN are un interes deosebit in a aduce serviciile in banda larga si in zonele rurale.

"Autoritatile romane au declarat ca pana in 2015 se preconizeaza o tranzitie completa catre televiziunea digitala. In acest context, operatorii vor putea in curand sa extinda acoperirea serviciilor in banda larga prin exploatarea dividendului digital care devine astfel disponibil", a spus Chivu.

Aria de acoperire mai mare in banda de frecventa de 800 MHz le va permite operatorilor sa deserveasca o anumita zona investind mai putin in infrastructura, comparativ cu aceeasi tehnologie in spectru mai inalt.

Prezent la eveniment, presedintele ANCOM, Catalin Marinescu, a afirmat ca pana la finele acestui an va fi definitivata strategia privind introducerea serviciilor de comunicatii mobile de banda larga in benzile de frecvente 2.500-2.690 MHz si 790-862 MHz.

"Astfel, la inceputul anului 2012 , ANCOM va putea deschide licitatia catre operatori. Exista astfel mari sanse ca in primul semestru al anului viitor sa avem licentele date si sa stimulam astfel investitiile in broadband-ul mobil de banda larga. In alocarea licentelor, ne vom ghida dupa modelul Germaniei, stimuland acoperirea zonelor defavorizate", a spus Marinescu.

NSN este o companie mixta a grupului finlandez Nokia cu germanii de la Siemens si unul dintre cei mai importanti furnizori de echipamente si servicii in domeniul telecomunicatiilor.

#calculatoare, #laptopuri, #telefoane mobile , #stiri Siemens