ASF a aprobat preluarea Muntenia Invest de catre SIF Banat-Crisana

Miercuri, 17 Iulie 2013, ora 14:32
1368 citiri
ASF a aprobat preluarea Muntenia Invest de catre SIF Banat-Crisana

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a aprobat preluarea SAI Muntenia Invest, administratorul activelor SIF Muntenia (SIF4), de catre SIF Banat-Crisana (SIF1), acesta fiind ultimul aviz necesar pentru finalizarea tranzactiei.

"In sedinta de astazi, 17.07 2013, Conslilul Autoritatii de Supraveghere Financiara a aprobat solicitarea SIF Banat-Crisana de dobandire a unei participatii calificate reprezentand 99,96% din capitalul social si din totalul drepturilor de vot ale SAI Muntenia Invest", potrivit unui comunicat transmis miercuri de ASF.

Consiliul Concurentei si-a dat pe 27 iunie acordul pentru realizarea tranzactiei.

La jumatatea lunii februarie, SIF Banat-Crisana si SIF Muntenia au surprins piata anuntand intentia societatii din Arad de a cumpara Muntenia Invest, administratorul activelor SIF Muntenia, aflat atunci in conflict cu Consiliul Reprezentantilor Actionarilor societatii ales in luna iulie a anului trecut. Tranzactia are acordul Grupului Financiar Muntenia, care detine Muntenia Invest.

Lupte interne pentru conducerea SIF Muntenia

SIF Muntenia este administrata de SAI Muntenia Invest, a carei activitate este supravegheata de Consiliul Reprezentantilor Actionarilor, format din 11 membri alesi in AGA pentru un mandat de patru ani.

Administratorul SIF Muntenia reprezinta societatea de investitii financiare in operatiunile cu titlurile din portofoliul SIF, inclusiv in fata instantelor de judecata, si dispune toate operatiunile efectuate prin conturile bancare ale SIF.

Consiliul Reprezentantilor Actionarilor, ales anul trecut in iulie, a fost impus de grupul de investitori "revolutionari", grupati in jurul omului de afaceri Gheorghe Iaciu, grup care detinea aproape 16,9% din actiuni.

Dupa ce a preluat atributiile, Consiliul Reprezentantilor Actionarilor a propus actionarilor SIF Muntenia revocarea administratorului SAI Muntenia Invest si tragerea la raspundere a acestuia. O solicitare de convocare AGA cu aceeasi propunere a fost inaintata si de Iaciu.

Dupa aproape zece luni, conflictul dintre grupul respectiv de actionari si Muntenia Invest a fost aplanat, cand in luna aprilie, intr-o AGA, a fost aleasa o noua componenta a Consiliului Reprezentantilor Actionarilor. Dintre cei 11 membri ai Consiliului, cinci sunt persoane propuse de omul de afaceri Gheorghe Iaciu.

Actiunile SIF Banat-Crisana si SIF Muntenia au fost oprite de la tranzactionare in vederea informarii investitorilor privind decizia ASF.

#preluare administrator SIF Muntenia, #preluare SIF Banat, #aviz Consiliul Concurentei SIF, #Muntenia Invest SIF Banat , #Investitii