Peste 30 de companii listate la BVB prezinta oferte pentru tineri

Vineri, 06 Iunie 2008, ora 17:15
1641 citiri
Peste 30 de companii listate la BVB prezinta oferte pentru tineri

Peste 30 de companii listate la Bursa de Valori Bucuresti si societati de servicii de intermediere financiara isi expun ofertele, in special pentru publicul tanar, la cea de a treia editie a Targului Bursier de Investitii, care se deruleaza timp de doua zile la World Trade Center Bucuresti.

La editia din acest an a targului accentul a fost pus pe educarea publicului tanar. Cu toate acestea, in primele doua ore de la deschiderea targului, prezenta tinerilor a fost redusa.

Brokerii participanti la eveniment au tinut sa precizeze ca, daca tinerii vor fi educati si incurajati sa investeasca pe piata de capital, ei vor reprezenta motorul cresterii acestei piete, in urmatorii trei ani.

La deschiderea oficiala a targului a participat presedintele Romaniei, Traian Basescu. in opinia presedintelui, pentru cea mai mare parte a romanilor, Bursa 'inca pare un lucru de care nu se pot apropia'.

'Pe de-o parte, aceasta manifestare prilejuieste publicului intrarea in tainele Bursei. Pe de alta parte, targul poate stimula apropierea micilor investitori de bursa. Deocamdata, reflexul nostru este acela de a duce la banca orice economie si cred ca, dincolo de marile societati care inca au teren de desfasurare, de listare pe bursa, micii investitori la bursa sunt una din cheile succesului pietei de capital romanesti. Aici trebuie pus un accent deosebit si am convingerea ca brokerii in mod deosebit trebuie sa investeasca in a aduce la cunostinta publicului avantajele de a investi pe bursa economiile', a spus seful statului.

La randul sau, Asociatia Brokerilor din Romania a admis ca exista o problema legata de instruirea potentialilor investitori.

'in afara de analizele prezentate publicului de catre specialisti, la Targul Bursier sunt oferite si cursuri de initiere pentru cei care nu sunt familiarizati cu mecanismele pietei bursiere', a explicat presedintele Asociatiei Brokerilor, Dan Paul.

In ceea ce priveste evolutia pietei de capital din Romania, presedintele Basescu a tinut sa precizeze ca evolutia Bursei de la Bucuresti nu este satisfacatoare din punctul de vedere al valorii actiunilor tranzactionate.

'BVB nu ne satisface din punctul de vedere al valorii tranzactiilor, dar si pentru ca privatizarile nu se fac prin intermediul ei. Pietele din Varsovia, sau chiar din Budapesta, care are o economie mai mica decat a Romaniei, au avut o evolutie mai buna. Tranzactiile BVB s-au ridicat doar la 6,5 miliarde euro anul trecut, iar piata din Romania a fost a saptea din regiune', a precizat acesta.

Reprezentantii BVB estimau pentru 2008 o reducere a valorii medii zilnice a tranzactiilor la 14 milioane euro fata de 21,6 milioane euro in 2007.

Romania se afla pe unul dintre ultimele locuri in Europa in ceea ce priveste dezvoltarea pietei de capital, ponderea capitalizarii bursiere raportata la PIB fiind, la sfarsitul anului 2007, de numai 18,2 la suta. in Bulgaria capitalizarea bursiera este de 51,6 la suta din PIB, in Ungaria - 31,2 la suta, Cehia - 38,2 la suta, Polonia - 47 la suta, Slovenia - 59,3 la suta. in Malta si Cipru capitalizarea bursiera reprezinta 71 si respectiv 131 la suta din PIB, in timp ce Slovacia sta mai rau decat Romania la acest capitol - 8,3 la suta.

Numarul de conturi active la BVB a ajuns la 85.000, iar primii zece emitenti din punct de vedere al lichiditatii sunt SIF5 Oltenia, SIF2 Moldova, BRD, Banca Transilvania, SIF4 Muntenia, SIF1 Banat Crisana, Petrom, SIF3 Transilvania, Rompetrol Rafinare si Transgaz.

Volumele mai mici de tranzactionare de la inceputul anului, pe fondul crizei financiare internationale si politica de reducere a comisioanelor vor conduce in 2008 la o scadere la jumatate a profitului BVB, la 14 milioane lei fata de 29 milioane lei in 2007, conform bugetului de venituri si cheltuieli al institutiei.

Bursa are 72 de actionari persoane juridice si 124 de actionari persoane fizice, iar capitalul social este de 76,7 milioane lei, divizat in actiuni cu valoarea nominala de 10 lei/actiune. Cei mari actionari ai Bursei sunt SSIF Broker Cluj - 2,9623 la suta din actiuni, HTI Valori Mobiliare - 2,7889 la suta si Morgan Stanley - 2,699 la suta.

'Bursa romaneasca da semne de revenire si pana la finele primului semestru vor exista elemente clare ale reluarii unui trend crescator', considera analistii financiari de la KD Capital Management, din grupul financiar sloven KD.

Intrarile nete (diferentele intre vanzari si cumparari de actiuni) ale investitorilor straini la BVB s-au cifrat in mai la 35,9 milioane euro, conform datelor publicate de BVB. Achizitiile investitorilor straini s-au amplificat in mai, dupa ce in luna anterioara intrarile nete ale nerezidentilor s-au cifrat la 8,79 milioane euro. in ianuarie a fost consemnat un varf al iesirilor investitorilor straini de la BVB, de peste 56,81 milioane euro.

Sucursala Bucuresti a ING Bank NV Amsterdam a ocupat primul loc in luna mai la BVB in ceea ce priveste valoarea tranzactiilor intermediate, cu actiuni, obligatiuni si alte valori mobiliare, insa pe ansamblul primelor cinci luni belgienii de la KBC Securities detin pozitia de lider. Pe locul doi s-a situat Sucursala Bucuresti a ING Bank NV Amsterdam, cu tranzactii de 679,28 milioane lei si cota de piata de 7,64 la suta. in luna mai, rulajul a fost de 230,82 milioane lei, iar cota de 11,69 la suta.

Casa de brokeraj Raiffeisen Capital&Investment a intermediat transferuri de 600,88 milioane lei si detine pe primele cinci luni o cota de piata de 6,75 la suta, iar in mai 99,55 milioane lei si respectiv 5,04 la suta din piata.

Preturile actiunilor listate la bursa au crescut in medie cu aproximativ 55 la suta anual in perioada 2000 - 2006. Societatile participante la targ sustin ca perspectivele sunt in continuare bune pentru actiuni, in contextul aderarii Romaniei la Uniunea Europeana si al cresterii interesului investitorilor romani si straini pentru tranzactiile cu actiuni.