Dupa anuntul de majorare a capitalului, cotatia titlurilor SIF3 ''Transilvania'' cistiga 4,6%

Miercuri, 22 Martie 2006, ora 08:02
1009 citiri

Sedinta de ieri a fost marcata de scaderi pe majoritatea titlurilor SIF si de cresteri pe restul actiunilor blue-chip. Lichiditatea a fost buna, transferurile totalizind peste 44 milioane RON. Iulian Panait, de la A"KTD InvestA", ne-a declarat ca A"scaderea de ieri din sectorul societatilor de investitii financiare a fost cauzata de investitorii care si-au marcat profiturile, dupa cresterile inregistrate in cursul saptaminii trecuteA". In urma acestor evenimente, BET-FI a pierdut 0,56%. Ceilalti doi indici bursieri BET (cel care urmareste evolutia celor mai lichide zece titluri de pe piata) si BET-C (indicele intregii piete) s-au apreciat usor, cu 1,1% respectiv 0,98%.

Dupa cum era de asteptat, in atentia investitorilor s-a aflat ieri, SIF3 A"TransilvaniaA". Valoarea totala a transferurilor efectuate cu aceste titluri a reprezentat aproape un sfert din piata (11,1 milioane RON) iar la finele zilei cotatia a cistigat 4,6%. Cresterea a fost mai puternica in prima parte a sedintei, pina la maximul de 2,35 RON/titlu. Spre sfirsitul zilei cumparatorii au inceput sa paraseasca piata, influentati, probabil, de scaderile de pret ale celorlalti patru emitenti din acest sector. Cea mai puternica depreciere a suferit- o SIF4 A"MunteniaA", a carei cotatie a pierdut ieri 4,4%.

Segmentul petrolier s-a remarcat prin evolutia divergenta a celor doi emitenti A"Rompetrol RafinareA" si A"SNP PetromA". Titlurile RRC s-au mentinut pe trendul descendent cu care ne-am obisnuit in ultima perioada, pierzind in cursul zilei de ieri, inca 2,3%. Titlurile RRC au inchis la minimul zilei, de 0,0826 RON/titlu, pe fondul unui rulaj de 33,1 milioane actiuni. In contrast, actiunile SNP A"PetromA" au cistigat 3,5% in ultimele 15 minute ale sedintei bursiere. Marcel Murgoci, de la A"EstinvestA" Focsani, ne-a explicat ca A"a avut loc o reorientare a investitorilor in ultimul sfert de ora, acestia incepind sa cumpere direct de la vinzatoriA". Valoarea totala a transferurilor a fost cea mai ridicata de la categoria intai, si anume 4,1 milioane RON. La inchidere, un titlu SNP valora 0,6 RON.

Singurul emitent din sectorul bancar care a inchis pe pierdere a fost A"Banca Comerciala Carbatica SibiuA". Aceste titluri au pierdut astazi 0,8%, in conditiile in care banca a anuntat o majorare de capital (12,05%) prin distribuirea unor actiuni gratuite. Liviu Avram, broker in cadrul A"Prime TansactionA", ne-a spus ca A"o mare parte din investitori au cumparat in ultima perioada datorita zvonurilor de majorare iar acum isi marcheaza profiturileA". Ceilalti doi emitenti din acest sector au inregistrat aprecieri ale cotatiilor.

Alexandra Maris

BURSA - COTIDIANUL OAMENILOR DE AFACERI