Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Saptamana bursiera 16-20 Ianuarie. Ce a fost, ce va fi?

Saptamana bursiera 16-20 Ianuarie. Ce a fost, ce va fi?
Bursa de Valori Bucuresti a incheiat o saptamana agitata, marcata de volume mari de tranzactionare dar si de corectii mai serioase, primele in acest an. Indicii bursieri au inceput saptamana in forta cu cresteri importante si volume record, dar s-au poticnit miercuri si au urmat o traiectorie puternic descendenta, care a parut a se stabiliza joi. Sfarsitul de saptamana mai optimist a permis recuperarea punctelor pierdute miercuri, astfel incat indicii BET si BET-C au reusit sa incheie saptamana cu un mic avans, insificient insa si pentru BET-FI care a inchis 2.7 procente sub 0.Saptamana viitoare
Inceputul de an extrem de profitabil se pare ca a declansat si teama de a nu pierde cumva profitul frumos, acumulat in nici doua saptamani. Nervii intinsi ai investitorilor, precum si amintirea proaspata a unui februarie nefericit de anul trecut au determinat cresterea volatilitatii si conturarea unui posibil inceput de trend descendent, trend ce ramane insa a fi confirmat sa nu de evolutia din urmatoarea saptamana. Desi luam in calcul posibilitatea unor corectii pe termen scurt, consideram ca potentialul de scadere este limitat, astfel incat perspectiva noastra pe termen lung este mai degraba de crestere.

Saptamana viitoare va debuta pe fondul aceleiasi tensiuni la care va contribui si posibilitatea publicarii contractului de privatizare a BCR, care va avea un impact semnificativ asupra cotatiilor SIFurilor pe termen scurt. Deasemenea, experti ai Comisiei europene intreprind o misiune de evaluare a progreselor in lupta impotriva coruptiei in aceasta perioada: desi piata pare a ignora semnalele pozitive sau negative venite din parte organismelor europene, decizia parlamentului european din primavara va avea o influenta covarsitoare asupra evolutie economice, poate chiar politice a Romaniei, si cu siguranta asupra cotatiilor bursiere.

Detalii

Saptamana aceasta nu se poate remarca un emitent ale carui cotatii sa fi coborat in mod spectaculos. Siretul Pascani (SRT) a coborat intr-adevar 8% iar motivul ar putea fi lichidarea unor detineri mai importante ce s-a rasfrant negativ in cotatiile unui titlu atat de ilichid. Mult mai remarcabila este insa cresterea STZ A- Sinteza Oradea, compania avansand nu mai putin de 43.57% pana joi A- o crestere excelenta si pentru un an de zile, cu atat mai mult pentru 4 zile de tranzactionare. Impact SA (IMP) pare ca a reusit sa traverseze situatia mai dificila in care s-a aflat anul trecut si marcat saptamana aceasta o crestere de peste 8 procente dupa stirea unei posibile preluari a unui pachet de 5% din actiuni de catre un fond de investitii.

In topul lichiditatii continua sa conduca SIFurile, urmate de Banca Transilvania (TLV) si Petrom (SNP); dintre aceste performere se remarca in mod deosebit SIF3 Transilvania, societatea facand probabil obiectul unor schimburi substantiale de pachete. Raportat la numarul total de actiuni, primul loc este ocupat de aceeasi Sinteza Oradea (STZ); impulsionati probabil si decresterea accentuata a cotatiilor, investitorii au schimbat intre ei actiuni ce echivaleaza 5.57% din numarul total de actiuni. SIF3 se remarca si in acest top, ocupand locul 2, iar urmatoarea pozitie este ocupata de SSIF Broker Cluj (BRK): firma de brokeraj a anuntat ca a preferat sa nu-si marcheze profiturile acumulate la sfarsitul anului, desi asta a insemnat ratarea obiectivului de profit pentru 2005, totul in vederea unor castiguri anticipate mai mari pentru perioada urmatoare.

Andrei Anghel
Analist Financiarwww.confidentinvest.ro
Tel +40 21 320.21.02
Fax +40 21 320.21.03

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 771 ori