Noul guvernator al Bancii Italiei nu e pe placul Frantei

Vineri, 21 Octombrie 2011, ora 14:09
907 citiri
Noul guvernator al Bancii Italiei nu e pe placul Frantei

Venirea lui Ignazio Visco in fruntea Bancii Nationale a Italiei (BNI), in urma nominalizarii facute de Silvio Berlusconi, ar putea declansa un conflict intre statul italian si cel francez.

Presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, a facut presiuni ca guvernatorul BNI sa fie Bini Smaghi, pentru a evita existenta a trei italieni in consiliul de conducere al Bancii Centrale Europene (BCE), scrie Bloomberg.

Berlusconi l-a ales pe Visco, un veteran al Bancii Nationale a Italiei, cu o cariera de peste 30 de ani, in locul lui Mario Draghi. Acesta din urma va fi, de la inceputul lui noiembrie, presedintele Bancii Centrale Europene, in locul lui Jean Claude Trichet.

Silvio Berlusconi avea timp pana la 1 noiembrie sa nominalizeze un nou guvernator si recunoastea ca "decizia este foarte grea si ca exista unele probleme".

Problemele la care facea aluzie presedintele italian se refera la presiunile exercitate de Franta, care nu isi doreste ca in consiliul de conducere al BCE sa existe trei italieni si un singur francez.

De altfel, Nicolas Sarkozy a insistat ca presedintele Bancii Nationale a Italiei sa fie Bini Smaghi, astfel incat postul acestuia, din consiliul BCE, sa fie inlocuit de un francez.

In plus, presedintele francez a declarat ca plecarea lui Smaghi de la BCE este o conditie necesara pentru sprijinirea lui Mario Draghi in fruntea Bancii Centrale Europene.

Smaghi a refuzat sa demisioneze din Comitetul executiv, inainte de sfarsitul mandatului sau, in 2013.

Decizia lui Berlusconi a luat prin surprindere zona euro, iar liderii europeni se asteapta ca presedintele italian sa dea explicatii, la summit-ul anuntat pentru 26 octombrie.

La randul sau, seful Italiei se asteapta la o perioada tensionanta, accentuata de nominalizarea lui Visco. Berlusconi se lupta sa ii convinga pe ministrii de finante din zona euro ca poate rezolva atat criza interna care afecteaza Italia, cat si criza externa, ce pune in pericol existenta monedei unice europene.

Liderului italian i-au trebuit patru luni pentru a putea gasi un inlocuitor pentru Mario Draghi si a alimentat temerile liderilor UE ca este incapabil sa ia deciziile corecte pentru solutionarea impasului financiar actual.

#presedinte banca centrala Italia, #presedinte banca centrala, #Silvio Berlusconi numire Ignazio Visco , #Prim ministrul Italiei