Silvio Berlusconi si-a dat demisia

Sambata, 12 Noiembrie 2011, ora 23:00
1834 citiri
Silvio Berlusconi si-a dat demisia
Foto: Corriere della Sera

Silvio Berlusconi, premierul Italiei, si-a dat demisia din fruntea Guvernului, sambata seara, iar presedintele Giorgio Napolitano a acceptat-o, anunta presedintia italiana.

Potrivit tuturor informatilor, inca neconfirmate oficial, locul ii va fi luat de catre fostul comisar european al Italiei, Mario Monti.

Berlusconi isi incheie, astfel, o adevarata era in mediul politic italian unde, timp de 17 ani, a fost o adevarata figura dominanta.

Mii de italieni adunati in fata Palatul Quirinale din Roma, care de ore intregi ii cereau demisia, au aclamat si aplaudat anuntul.

Noul guvern, format din tehnocrati, ar putea fi format pana duminica seara, inainte de deschiderea burselor, luni.

Parlamentul italian a aprobat, sambata, pachetul de masuri de austeritate cerute de Uniunea Europeana.

Camera inferioara a trecut masurile, sambata, cu 380 de voturi pentru si 26 impotriva, la o zi dupa ce au fost aprobate de senat.

Demisia premierului inseamna un pas inainte pentru Italia care trebuie sa isi revina de pe punctul de a cadea in prapastia "crizei economice", scrie USA Today.

Fostul comisarul european Mario Monti ramane principalul favorit pentru functia de premier si cel care trebuie sa scoata Italia afara din sfera crizei datoriilor. Desi el este alesul presedintelui Giorgio Napolitano in fruntea unui eventual guvern de tranzitie, aliatii lu Berlusconi au pareri impartite in privinta celui care ar trebui sa il inlocuiasca pe liderul lor.

Opozitia lor ar putea fi suficienta, totusi, pentru a-l impiedica pe Napolitano sa il aleaga pe Monti pentru un guvern de interimat, odata ce Berlusconi isi da demisia.

Este un sfarsit destul de josnic pentru mogulul media multi miliardar in varsta de 75 de ani, care a venit la putere pentru prima data in 1994.

Cele trei mandate ale sale ca premier au fost patate de procese de coruptie si acuzatii ca si-ar fi folosit puterea politica in interes de afaceri. Ultimul proces a fost un scandal sexual, in legatura cu petrecerile "bunga bunga" date de el, dar si cu acuzatiile ca ar fi avut relatii cu o minora.

Italia se afla sub presiuni imense de a inlocui cat mai repede guvernul Berlusconi cu unul nou si eficient, care sa poata impune reforme si masuri de austeritate mult mai dificile, astfel incat Italia sa faca fata datoriilor imense, care ajung pana la 120% din productia economica.

Pietele au fost extrem de agitate in ultima saptamana, in contextul nesigurantei ca Berlusconi ar putea sa plece cu adevarat. Pietele au fost marcate si de intrebarile daca parlamentul, cunoscut pentru inertia sa, ar putea sa se hotarasca in privinta uneie ventuale inlocuiri.

Ratele de imprumut ale Italiei au scazut dupa ce presedintele Napoiltano a subliniat clar ca intentiona sa il roage pe politicianul si economistul Monti pentru a sustine interimatul pentru guvern, astfel incat reformele sa treaca.

#demisie Silvio Berlusconi, #Parlament Italia vot, #Berlusconi inlocuit , #Prim ministrul Italiei