AFP: Europa plateste pretul esecului integrarii romilor

Sambata, 18 Septembrie 2010, ora 13:22
1282 citiri
AFP: Europa plateste pretul esecului integrarii romilor

Discordia aparuta in Uniunea Europeana (UE) in jurul expulzarii romilor din Franta ilustreaza esecul integrarii acestei comunitati de aproximativ zece milioane de persoane, intr-un context "exploziv" din punct de vedere politic in privinta imigratiei, precizeaza Mediafax.

"Actuala dezbatere asupra romilor dovedeste in mod clar ca atat Uniunea, cat si statele membre au esuat in ceea ce priveste aplicarea unei politici de integrare reusite a acestei minoritati etnice", cea mai mare din Europa, a declarat Mario Sepi, presedintele Comitetului Economic si Social European, un organism de consultare pe langa Comisia Europeana (CE).

Ultima reuniune europeana pe tema integrarii romilor, desfasurat la Cordoba, in aprilie, in timpul presedintiei spaniole a Uniunii, a aratat importanta acordata problemei: majoritatea ministrilor europeni nu s-au prezentat la reuniune.

"Nu putem continua sa ne complacem in declaratii de principiu, in timp ce avem o problema masiva dupa extinderea Uniunii", care abia descopera "in cadrul sau (existenta unui) sfert din populatia sa totala", intre noua si 12 milioane de persoane, declara recent secretarul de stat francez pentru Afaceri Europene, Pierre Lellouche.

In discutii particulare, numerosi oficiali europeni apreciaza ca Romania, unde se afla aproximativ doua milioane de romi, majoritatea saraci, si Bulgaria (800.000), au intrat prea devreme in Uniune, fiind insuficient pregatite pentru integrare.

In contextul polemicii, cele doua state ar putea fi nevoite sa astepte mai mult timp decat apreciau intrarea in spatiul Schengen, zona europeana fara fontiere interne.

In schimb, Bruxelles-ul reproseaza tuturor tarilor europene ca nu fac suficient pentru integrarea romilor, prin slaba utilizare a fondurilor Uniunii prevazute in acest scop, iar Comisia a infiintat un grup de lucru pentru a studia aceasta problema.

In perioada 2007-2013, doar 12 din cele 27 de tari ale Uniunii acceseaza bani din Fondul Social European pentru Romi.

In opinia comisarului pentru Justitie si Drepturi Fundamentale, Viviane Reding, aflata in aceasta saptamana in centrul unei controverse dure cu Franta, explicatia este mai ales politica.

"Fondurile sunt disponibile, dar nu sunt utilizate pentru rezolvarea problemei. De ce? Ei, bine, in opinia mea, poate pentru ca nu este un lucru prea popular in statele noastre membre sa iei fonduri europene si sa le aloci comunitatii rome", care este de mai multe secole victima unor prejudecati, a declarat ea in fata Parlamentului European.

Rezultatul este ca, de la data extinderii, romii din Europa de Est au inceput sa migreze catre Vest, unde tari ca Italia sau Franta au trecut la masuri de securitate care-i vizeaza, hotarand desfiintarea taberelor considerate ilegale.

Politicienii se confrunta cu un climat tot mai ostil imigratiei, accentuat de o criza economica de o amploare istorica, pe Vechiul Continent.

Presedintele francez, Nicolas Sarkozy, care este dur criticat, a fost sustinut de premierul italian, Silvio Berlusconi. Dar si alti lideri si-au inasprit tonul.

Premierul belgian, Yves Leterme, a carui tara detine presedintia Uniunii, a facut un apel catre romi joi, in cadrul unui summit al Uniunii, cerandu-le "respect fata (de dreptul la) proprietate".

Insa aceasta comunitate incepe sa se mobilizeze impotriva a ceea ce considera o campanie de "stigmatizare".

"Uniunea trebuie sa stabileasca daca vrem sa avansam in domeniul liberei circulatii sau daca vrem sa cream o Uniune Europeana a apartheidului", a declarat liderul comunitatii rome din Germania. 

#integrare romi europa solutionare , #stiri Silvio Berlusconi