Franta vrea reforma Schengen

Duminica, 24 Aprilie 2011, ora 19:15
1326 citiri
Franta vrea reforma Schengen

Franta vrea o reforma a acordului Schengen, care sa permita reintroducerea controalelor la frontierele interne in cazul unui aflux masiv de imigranti, a declarat, sambata, ministrul francez pentru Afaceri Europene, Laurent Wauqiez.

Cu cateva zile inaintea unei intalniri intre presedintele francez, Nicolas Sarkozy, si premierul italian, Silvio Berlusconi, Wauqiez a reiterat punctul de vedere exprimat vineri de Franta, care a propus o extindere a posibilitatilor de suspendare provizorie a prevederilor acordului si de restabilire a controalelor la granitele interne.

"Facem fata aceleiasi provocari, iar interesele noastre sunt comune. Raspunsul corect este o mai buna integrare. Avem nevoie de echipe de graniceri comune, de nave si programe pe care sa le folosim in comun. Vom face si propuneri in acest sens", a spus el, intr-un interviu publicat de Journal du dimanche.

Wauqiez a precizat ca nu se pune problema retragerii din acordul Schengen, ci a unei colaborari cu partenerii in vederea introducerii unei noi clauze.

"Franta vrea sa analizeze posibilitatea reintroducerii controalelor la granita in cazul unui aflux major catre Uniunea Europeana", a spus el.

"Europa nu inseamna libera circulatie a imigrantilor ilegali. Trebuie sa invatam cu totii lectiile acestei crize, asa cum am facut si atunci cand a fost atacata moneda euro. Solutia este o mai buna integrare. Intre timp, avem nevoie de o frana de urgenta in cazul unei crize majore", a afirmat ministrul francez pentru Afaceri Europene.

Italia se confrunta de mai multe saptamani cu un aflux important de imigranti dupa revoltele din Tunisia, in urma carora mai mult de 20.000 de tunisieni au debarcat pe insula Lampedusa.

Desi conform legislatiei europene Italia trebuie sa asigure gestionarea situatiei imigrantilor, Franta critica decizia autoritatilor de la Roma de a le acorda acestora permise de sejur pentru sase luni, care le ofera posibilitatea de a intra pe teritoriul francez.

#acord schengen, #franta, #reforme, #emigranti, #imigranti , #stiri Silvio Berlusconi