G8 vrea sa acorde ajutor de 20 miliarde dolari sectorului agricol al statelor sarace

Vineri, 10 Iulie 2009, ora 17:17
1078 citiri
G8 vrea sa acorde ajutor de 20 miliarde dolari sectorului agricol al statelor sarace

Liderii Grupului celor opt, cele mai industrializate opt state (G8), au promis vineri, ca vor acorda ajutor agricol de 20 miliarde dolari statelor sarace, peste asteptari, in ultima zi a summitului de la l'Aquila, Italia, relateaza Reuters, citat de NewsIn.

Statele Unite s-au folosit de intrunirea liderilor mondiali pentru a indrepta interesul participantilor catre ajutoarele pentru investitii in agricultura, de la ajutoare alimentare, si vor elibera 3,5 miliarde dolari pentru programul de 3 ani.

Totusi, statele din Africa au atras atentia celor bogate ca trebuie sa-si onoreze obligatiile trecute.

"Impreuna cu G8, statele africane si europene, precum si organismele multinationale, am putut sa crestem ajutoarele de 15 miliarde dolari la 20 miliarde dolari, pe trei ani", a declarat presedintele Italiei, Silvio Berlusconi.

Oficialii Natiunilor Unite au anuntat ca numarul persoanelor care sufera de malnutritie a urcat in ultimii doi ani si ar urma sa depaseasca 1,02 miliarde persoane in 2009, dupa o scadere a numarului acestora timp de patru decenii.

"Cele 20 de miliarde dolari au fost aprobate in ultimul moment si toti cei prezenti au fost multumiti de rezultat. In timp ce reconstruim agricultura, avem nevoie sa continuam sa acordam sprijin alimentar, din cauza ca actuala criza financiara ar putea creste cu 103 milioane anul acesta numarul celor care sunt malnutriti", a declarat Staffan de Mistura, directorul executiv adjunct al Programului Mondial pentru Hrana.

Dupa doua zile in care discutiile au avut loc pe marginea crizei economice, comertului si incalzirii globale, in ultima zi a summitului G8 acestea s-au concentrat asupra problemelor cu care se confrunta statele sarace.

Liderii G8 au promis in 2005 ca vor creste ajutorul anual cu 50 de miliarde dolari pana in 2010, jumatate din aceasta suma fiind alocata statelor din Africa.

Inca nu s-a clarificat ce parte din cele 20 de miliarde dolari reprezinta fonduri noi si cat de mare va fi contributia fiecarui stat.

G8 reuneste Germania, Canada, Statele Unite, Franta, Marea Britanie, Italia, Japonia si Rusia, iar summitul acestora a inceput miercuri in L'Aquila, oras italian devastat de un seism in aprilie.

Joi si vineri, summitul s-a extins la Africa de Sud, Brazilia, India, Mexic, Australia, Indonezia si Coreea de Sud, pentru a se discuta mai ales despre combaterea incalzirii climatice. 

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#g8, # ajutor, # agricultura, # sprijin alimentar , #stiri Silvio Berlusconi