Italia, in colimatorul zonei euro. De ce se tem investitorii

Marti, 01 Noiembrie 2011, ora 15:04
1185 citiri
Italia, in colimatorul zonei euro. De ce se tem investitorii

Investitorii au din nou motive de ingrijorare, in conditiile in care randamentul obligatiunilor italiene a crescut, luni, aproape de nivelul inregistrat in luna august, dupa ce Banca Centrala Europeana a intervenit, pentru sustinerea pietelor datoriilor.

Italia sau, mai degraba, piata de obligatiuni din Italia a devenit barometrul de succes pentru liderii Europei. La doar cateva zile de la summitul Uniunii Europene, cand liderii zonei euro au anuntat un plan de masuri financiare pentru combaterea crizei, situatia s-a inrautatit, pentru Italia, puncteaza Financial Times.

Principala ingrijorare a investitorilor consta in posibilitatea ca randamentul obligatiunilor din Italia sa inregistreze in continuare o crestere. In acest fel, investitorii ar putea fi descurajati sa aloce mai multi bani in finantarea datoriilor statului italian.

Italia are nevoie de o finantare de cel putin 300 de miliarde de euro.

Cu toate acestea, analistii mai optimisti estimeaza ca planul anuntat saptamana trecuta ar trebui sa incurajeze cererile pentru obligatiunile italiene.

Economia Italiei este impovarata de o datorie publica echivalenta cu 120% din PIB, iar riscul declansarii unei recesiuni anul viitor este in crestere, ceea ce ar putea afecta planul guvernului de a echilibra bugetul pana in 2013.

Somajul a atins in septembrie 8,3%, cel mai ridicat nivel in aproape un an, iar inflatia este la maximul ultimilor trei ani.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#economie italia, #randament obligatiuni italia, #crestere economica italia , #stiri Silvio Berlusconi