Italia, inghetata de greve. Oamenii nu vor austeritate

Marti, 06 Septembrie 2011, ora 12:37
1414 citiri
Italia, inghetata de greve. Oamenii nu vor austeritate

In timp ce premierul Silvio Berlusconi se lupta sa obtina sustinerea parlamentara pentru aprobarea unui pachet dur de masuri de austeritate, sindicalistii din toata tara au declansat, marti, o greva generala.

Greva de opt ore initiata de CGIL, cea mai mare uniune sindicala din Italia, a blocat transportul public, inclusiv traficul aerian. Amploarea protestelor trage un semnal de alarma asupra starii Italiei, a treia cea mai mare economie din zona euro.

Oamenii protesteaza impotriva aplicarii planului de austeritate de 45,5 miliarde de euro, relateaza Reuters. Greva coincide cu deschiderea dezbaterilor Senatului, discutii in urma carora Guvernul spera ca va fi aprobat pachetul de masuri.

Intr-o declaratie neobisnuita care a pus accent pe agravarea situatiei economice in urma vanzarii, de luni, a unui pachet de obligatiuni italiene, presedintele Giorgio Napolitano a spus ca trebuie sa se ia masuri urgente pentru a restaura increderea in finantele publice.

"Recastigarea increderii este urgenta si indispensabila", a declarat acesta, adaugand ca a cerut tuturor partidelor sa nu blocheze masurile necesare restaurarii credibilitatii.

Napolitano a mai spus ca este timpul pentru aplicarea unor masuri "capabile sa cresca eficienta si credibilitatea" pachetului de austeritate ajuns in parlament luna trecuta.

Cresterea TVA-ului, masura careia i s-a opus pana acum ministrul Economiei Giulio Tremonti, ar putea fi inclusa in pachet. De asemenea, se poate decide cresterea varstei de pensionare.

Apropabea pachetului de masuri de catre Camera Deputatilor este asteptata miercuri, dupa ce Partidul Democratic a declarat, la inceputul saptamanii,ca este dispus sa acorde un vot rapid.

Pachetul va ajunge apoi in Camera Deputatilor inainte de aprobarea finala, care este programata pentru 20 septembrie.

Banca Centrala Europeana a protejat Roma de presiunea pietii, cumparand obligatiuni italiene in incercarea de a tine in frau dobanzile si de a stopa cresterea costurilor de imprumut pana la niveluri nesustenabile.

Insa rabdarea institutiei a luat sfarsit in momentul in care s-a observat modul haotic in care a fost gestionat pachetul de austeritate si de absenta unor pasi concreti in planul de balansare a bugetului de stat, pana in 2013.

Luni, Mario Draghi, care va prelua postul de conducere al BCE in noiembrie, i-a cerut Italiei sa actioneze, avertizand ca bunavointa Bancii Centrale nu va dura la nesfarsit.



#austeritate italia, #criza, #criza italia, #italia, #italia cursa, #italia greva, #italia zbor , #stiri Silvio Berlusconi