Italia propune majorarea TVA

Marti, 06 Septembrie 2011, ora 20:34
1561 citiri
Italia propune majorarea TVA

Guvernul italian s-a angajat marti sa majoreze TVA si sa propuna introducerea in Constitutie a unui amendament care sa prevada obligativitatea unui buget echilibrat, in timp ce sute de mii de oameni au protestat fata de planul initial de austeritate, anunta Mediafax.

Odata cu amplificarea presiunilor asupra obligatiunilor italiene, guvernul premierului Silvio Berlusconi a cedat cererilor de inasprire a masurilor care au rolul sa echilibreze bugetul pana in 2013.

Taxa pe Valoarea Adaugata (TVA), in prezent de 20%, va fi marita la 21% si o taxa speciala, de 3%, va fi impusa veniturilor de peste 500.000 de euro, potrivit unui comunicat al Guvernului. 

Ministrii vor aproba introducerea in Constitutie a regulii de aur a bugetelor echilibrate si transferul activitatilor guvernamentale din provincie catre regiuni, pentru a simplifica administratiile locale.

Alte schimbari prevad cresterea varstei de pensionare a femeilor care lucreaza in sectorul privat, din 2014.

Guvernul va cere un vot de incredere pentru aprobarea in Senat a programului, miercuri, inaintea reuniunii de joi a consiliului guvernatorilor Bancii Centrale Europene (BCE), care a presat autoritatile de la Roma sa ia masuri.

Pentru ca programul sa fie adoptat trebuie sa fie aprobat si de camera inferioara a legislativului.

"Majorarea TVA si dorinta de a reforma sistemul de pensii vor contribui la calmarea pietelor", a declarat Fabio Fois, analist la Barclays Capital.

Costul imprumuturilor Italiei a crescut continuu de peste o saptamana, in pofida interventiilor BCE pentru mentinerea randamentelor prin achizitia de obligatiuni italiene.

Italienii au protestat marti fata de planul de austeritate la apelul principalului sindicat italian, CGIL, care a lansat si apelul la greva generala pe durata intregii zile.

#italia, #majorare tva, #greva italia , #stiri Silvio Berlusconi