Italia, reduceri bugetare de peste 27 de mld euro

Luni, 17 Mai 2010, ora 14:09
1238 citiri
Italia, reduceri bugetare de peste 27 de mld euro

Guvernul italian are in vedere reducerea cheltuielilor bugetare cu 27,6 miliarde de euro in urmatorii doi ani, o masura similara cu cele anuntate recent de Spania si Portugalia pentru restabilirea increderii pietei in economiile din Zona euro, scrie luni EUobserver, citat de NewsIn.

"Masurile care vor duce la ajustarea bugetului pentru urmatorii doi ani nu vor fi foarte diferite de cele luate deja de Paris, Madrid, Londra, Berlin si Lisabona", a precizat duminica pentru Corriere della Sera ministrul italian al economiei, Giulio Tremonti.

Masurile, evaluate la 13 miliarde de euro in 2011 si la peste 14,5 miliarde in 2012, ar urma sa fie aprobate pana in 1 iunie. Acestea vor include reduceri de salarii in sectorul public, la fel ca in Spania si Portugalia, si inghetarea angajarilor.

Regiunile corupte din sudul Italiei, care se confrunta deja cu probleme in sectorul medical, s-ar putea confrunta cu reduceri ale fondurilor de dezvoltare si cu o crestere a taxelor locale.

Premierul Silvio Berlusconi si-a luat angajamentul de a reduce deficitul public al tarii de la 5,3% din Produsul Intern Brut (PIB) anul trecut, la 2,7% in 2012.

Potrivit regulilor Zonei euro, cele 16 statele membre trebuie sa isi mentina deficitele sub 3% din PIB, dar majoritatea au depasit acest prag, pe fondul crizei economice si a scaderii veniturilor bugetare.

In ultimele saptamani, Italia a fost mentionata alaturi de Spania si Portugalia printre tarile care risca o repetare a scenariului grec.

Totusi, deficitul public al Romei este mult mai mic decat cel al Lisabonei (9,4% din PIB) sau al Madridului (11,2%).

Saptamana trecuta, Portugalia a anuntat reduceri de cheltuieli si cresteri de taxe, pentru a reduce deficitul cu peste 50%. Si premierul spaniol Jose Luis Rodriguez Zapatero a anuntat masuri de austeritate in valoare de 15 miliarde de euro, inclusiv reducerea salariilor bugetarilor cu 5%.

Autoritatile iau in calcul posibilitatea de a creste taxele.

La randul sau, premierul francez Francois Fillon a anuntat saptamana trecuta ca va ingheta cheltuielile publice in urmatorii trei ani, dar a respins acuzatiile opozitiei si sindicatelor, potrivit carora Guvernul a adoptat "masuri de austeritate".

Astfel de masuri pentru reducerea deficitului nu sunt luate numai de tarile din sudul Zonei euro.

De exemplu Marea Britanie, care nu a adoptat moneda europeana, a ordonat joi o reducere cu 5% a salariilor membrilor cabinetului.

Si Romania, nou membru UE, a anuntat o reducere cu 25% a salariilor bugetarilor si cu 15% a pensiilor.

In aceste conditii, sute de pensionari si angajati au protestat saptamana trecuta, iar sindicatele au convocat o greva "in stil elen" pentru miercuri, prentru a obliga guvernul de centru-dreapta sa renunte la planurile sale, scrie EUobserver.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#bugetare, #euro, #italia, #miliarde, #reduceri , #stiri Silvio Berlusconi