LA CAPATUL RABDARII: Italienii sar la gatul politicienilor

Marti, 19 Iulie 2011, ora 15:51
2093 citiri
LA CAPATUL RABDARII: Italienii sar la gatul politicienilor

Primele elemente de austeritate impuse de Berlusconi isi fac efectul in aceasta saptamana, lovindu-i cel mai tare pe italienii cu venituri mici. Cetatenii de rand sunt din ce in ce mai putin intelegatori, cand vine vorba despre deciziile politice care le afecteaza bugetul.

Un utilizator de Facebook, care a lucrat in parlamentul italian, a dezvaluit o serie de privilegii "secrete" de care se bucurau membrii Parlamentului.

In scurt timp, a strans aproape 250.000 de prieteni pe Facebook, generand rauri de comentarii, unele dintre ele fiind adevarate chemari la revolutie.

Sub pseudonimul "Spider Truman", italianul a scris despre colectarea de asigurari pe laptopuri declarate furate fara a fi cazule, escorte pentru sotiile parlamentarilor aflate in vacanta de cumparaturi, vizite la amante, discounturi importante la cheltuielile cu transportul si telefonul mobil.

Italienii sunt cu atat mai revoltati cu cat parlamentarii au amanat discutiile despre posibile reduceri ale propriilor salarii pana in 2013.

Unul dintre cei mai importanti analisti economici italieni a analizat bugetul final, comparandu-l cu primele forme ale acestuia, si a concluzionat ca parlamentarii au ajus sa aiba salarii cu pana la 12.000 de euro mai mari anual, fata de cat s-a propus initial.

Parlamentul Italiei il costa pe cetateanul de rand 27,5 euro, de aproape sase ori mai mult decat plateste un american pentru salariile politicienilor de la Washington.

"Cat castiga de fapt un parlamentar daca isi permite sa conduca un Ferrari", se intreaba italinii, care nu pot verifica averile oamenilor politici pe Internet, asa cum se intampla in alte tari.

Potrivit Financial Times, pana si ziarele care sprijineau de obicei initiativele guvernului au inceput sa le critice, odata cu dezvaluirile de pe Facebook ale lui "Spider Truman".

Indiferent de scopul acestuia, informatiile pe care le publica pe pagina sa de Facebook nu trec neobservate si vin sa intareasca nemultumirile oamenilor de rand.

Partidul lui Berlusconi a suferit infrangeri grele in alegerile locale din mai, iar popularitatea sa este la cel mai scazut nivel din ultimii trei ani, de cand a urcat pe fotoliul de premier. 

#criza, #italia, #masuri austeritate, #parlament, #silvio berlusconi , #stiri Silvio Berlusconi