Romania nu ar fi permis Rusiei ca South Stream sa-i tranziteze zona economica

Vineri, 07 August 2009, ora 09:16
1361 citiri
Romania nu ar fi permis Rusiei ca South Stream sa-i tranziteze zona economica

Acordul Turciei pentru ca gazoductul rus South Stream sa-i tranziteze zona economica din Marea Neagra este un obstacol in minus, deoarece Romania si Ucraina nu si-ar fi dat acordul pentru asa ceva, a declarat pentru NewsIn Zeyno Baran, expert in probleme energetice la Hudson Institute din Washington.

"Posibilitatea de a utiliza zona eonomica turca din Marea Neagra inseamna o grija in minus, pentru ca nici Ucraina, nici Romania nu le-ar fi dat acordul", a spus Baran referitor la proiectul South Stream, care ar urma sa traverseze Marea Neagra din Rusia catre Bulgaria, avand insa nevoie de aprobarea uneia din tarile riverane a carei zona economica se afla intre cea rusa si cea bulgara.

Experta de origine turca sustine ca guvernul de la Ankara nu transmite un semnal pozitiv in ce priveste Nabucco, proiectul european la care participa si Romania si care ar urma sa aduca gaz din regiunea caspica via Turcia, ocolind Rusia.

"Consider ca daca se construieste South Stream, Nabucco nu va mai fi construit, sau cel putin nu pentru gazul caspic - poate pentru gaz din Iran sau din alta parte a Orientului Mijlociu. Dar ideea de baza a Nabucco este tocmai sa aduca gaz din Azerbaijan si Asia Centrala in Europa, fara control rusesc. Daca se construieste South Stream, tot gazul caspic se va duce pe acolo", sustine Baran.

Ea a amintit si de experienta anilor '90, cand de asemenea Turcia a avut de ales intre Blue Stream, tot o conducta ce traverseaza Marea Neagra de pe malul rus pe cel turc, si conducta transcaspica, ce ar fi realizat legatura intre Turkmenistan si Azerbaijan, transportand insa gazul pe o alta ruta decat cea ruseasca. Ankara s-a angajat atunci la amandoua, insa interesul pentru conducta transcaspica s-a diminuat odata cu constructia Blue Stream.

"Si acum ca si atunci, Turcia sustine ca cele doua proiecte sunt complementare, dar nu este adevarat. E evident ca Nabucco si South Stream sunt rivale, pentru ca utilizeaza aceeasi sursa de gaz si aceleasi tari de tranzit si destinatie", a punctat experta.

"Europenii trebuie sa-si dea seama cat de mult s-a apropiat Turcia de Rusia, in detrimentul UE si SUA. Iar Turcia este o tara esentiala. Daca nu este aliniata la coridorul est-vest, acesta nu mai exista, iar asta le-ar ingreuna si mai mult situatia unor tari precum Georgia si Ucraina".

Ca propuneri concrete pentru europeni, Baran sugereaza deschiderea capitolului energetic din negocierile de aderare ale Turciei cu UE si incetarea amenintarilor din partea Frantei sau Germaniei cum ca Ankara nu va fi niciodata membru al Uniunii.

Intrebata despre rolul Romaniei intr-un asemenea demers, mai ales ca este o tara riverana la Marea Neagra, Baran a raspuns: "Ar fi minunat, dar cata greutate are Romania comparativ cu Franta, de exemplu? Daca ar fi vreo cinci Romanii in UE, am avea o situatie complet diferita", a glumit Baran.

Studiile si explorarile privitoare la South Stream ar trebui sa inceapa in noiembrie, iar constructia un an mai tarziu, a declarat joi purtatorul de cuvant al lui Putin, Dimitri Peskov.

Turcia a autorizat Rusia sa inceapa lucrarile de explorare pentru construirea gazoductului South Stream, care va lega Rusia de Europa, prin zona sa economica din Marea Neagra, a declarat joi premierul turc Recep Tayyip Erdogan, citat de AFP.

"In spiritul care anima relatiile noastre bilaterale, am acceptat cererea Rusiei de a efectua studiile necesare pentru realizarea proiectului South Stream" in apele turce, a declarat premierul turc Recep Tayyip Erdogan, in cursul unei conferinte de presa cu omologul sau rus Vladimir Putin.

"South Stream este un proiect foarte asteptat. Este foarte important pentru toata Europa", a declarat Putin dupa o ceremonie de semnare, in prezenta premierului italian Silvio Berlusconi. Prezenta sa la Ankara se explica prin faptul ca grupul italian ENI este partenerul principal al Gazprom pentru proiectul South Stream.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#romania, #acord, #south, #stream, #nabucco, #romania, #ucraina, #turcia, #putin , #stiri Silvio Berlusconi