Silvio Berlusconi e scapat de opt ani de puscarie

Luni, 13 Decembrie 2004, ora 10:43
937 citiri

Premierul italian Silvio Berlusconi a fost achitat, in cadrul unui proces de mare calibru in care era acuzat de coruptie, invocand "statutul de limitare" ceea ce inseamna ca nu mai poate fi condamnat.Berlusconi a aplaudat verdictul, care a incheiat un proces ce a durat aproape cinci ani, spunand ca in tot acest timp s-a asteptat sa fie achitat.

A"Am fost indreptatit sa fiu complet linistit in privinta asta deoarece eram constient ca nu am facut nimic rauA", a declarat miliardarul italian.

Verdictul citit intr-o sala de tribunal din Roma, plina pana la refuz, A"spuneaA" ca Berlusconi, in varsta de 68 de ani, este vinovat de autorizarea unei dari de mita de 434.404 dolari catre un judecator din Roma, in 1991, dar nu poate fi condamnat din cauza limitei de timp.

Apoi, tribunalul l-a achitat pe premier de o a doua acuzatie de mituire a judecatorului, la sfarsitul anilor ,80, pentru a-si asigura victoria intr-o A"batalieA" pentru preluarea unui grup alimentar detinut de stat.

Desi Berlusconi iese din aceasta afacere cu cazierul curat, criticii sustin ca reputatia premierului va ramane patata deoarece tribunalul a utilizat un mecanism care exclude condamnarea. A"Inca o data, oamenii se joaca cu cuvinte pentru a frauda opinia publica.

Statutul de limitare nu este o declarare a nevinovatiei ci presupune vinovatiaA", a afirmat Antonio di Pietro, politician din opozitie, fost magistrat. A"Trebuie sa nu uitam ca numai trecerea timpului i-a impiedicat pe judecatori sa nu decida altfelA", a mai spus politicianul.

Procurorii italieni au precizat ca Berlusconi, primul premierul italian judecat penal in timpul mandatului sau, a autorizat dari de mita pentru a asigura succesul afacerilor sale si au solicitat o pedeapsa de opt ani de inchisoare.

Potrivit legislatiei italiene, un tribunal poate accepta ca, in cazul unui acuzat cu cazierul A"curatA", statutul de limitare de 15 ani sa fie redus la jumatate. Si cum acuzatia dateaza din 1991, Berlusconi a fost A"salvatA" automat de un potential verdict devastator.

Avocatul lui Berlusconi a precizat ca premierul va face apel, totusi, pentru a fi achitat complet de cele doua capete de acuzare de coruptie. Francesco Cossiga, fostul presedinte italian, a spus ca Berlusconi ar trebui sa renunte la apel si A"datoria sa fata de republica este sa-si dea demisiaA"