Wall Street Journal: Polonia a fost infranta pe frontul politicii de est

Duminica, 02 Mai 2010, ora 00:15
2181 citiri
Wall Street Journal: Polonia a fost infranta pe frontul politicii de est

Oficial, Polonia nu are nimic de spus despre faptul ca Ucraina renunta la idealurile prooccidentale si semneaza acorduri fundamentale cu Rusia, dar schimbarea conducerii la Kiev este pentru polonezi un cosmar devenit realitate, comenteaza Marcin Sobczyk in sectiunea de bloguri a Wall Street Journal, potrivit Newsin.

Propunerea premierului Vladimir Putin ca Gazpromul rusesc sa fuzioneze cu Naftogazul Ucrainei este cel mai recent exemplu al esecului Poloniei de a-si atinge unul dintre obiectivele-cheie ale politicii sale estice, scrie jurnalistul.

Dupa o intalnire cu omologul ucrainean Mikola Azarov, Putin a propus o fuziune a companiilor de gaz din cele doua tari. E posibil si un schimb de active, a adaugat ulterior seful Gazprom, Aleksei Miller. Nu ar fi, desigur, o fuziune sau un schimb de active ca oricare altul.

Gazpromul controlat de statul rus ar inghiti pur si simplul mult mai redusa companie Naftogaz, care nu numai ca este un client al sau, dar opereaza gazoductele ce conecteaza Rusia cu clientii din Uniunea Europeana.

In ultimii ani, cele doua companii au avut mai multe dispute pe tema facturilor neplatite de gaz, ceea ce uneori a lasat Europa fara gazele rusesti in plina iarna. Fuziunea ar putea insemna sfarsitul dezacordurilor.

Rusia o va promova in Europa drept o miscare destinata sporirii securitatii energetice. Multi, cum ar fi premierul italian Silvio Berlusconi, ar fi mai mult decat incantati. O alta intelegere intre Ucraina si Rusia a prelungit dreptul Moscovei de a folosi bazele navele ale Ucrainei pentru inca 25 de ani de la expirarea datei precedentului acord, in 2017.

In schimb, Ucraina a primit gaze mai ieftine. Cele doua tari vorbesc acum despre o cooperare mai larga si in alte sectoare care ar aduce investitori rusi in firmele ucrainene. Toate acestea inseamna un esec al ambitiei Poloniei de a se asigura ca Ucraina actioneaza independent de Rusia.

Una dintre principalele premise de la care a pornit in ultimii 20 de ani politica externa poloneza cu privire la Est a fost aceea ca Rusia nu va fi un imperiu adevarat fara Ucraina. Ca zona-tampon in Est, Polonia a incercat sa sprijine o Ucraina care nu ar fi vasala Rusiei.

Polonia a investit mult in acest scop, situandu-se in fruntea interventiei diplomatice care a urmat alegerilor prezidentiale din 2004. Acest efort a ajutat la organizarea unui nou vot in urma caruia liderul prooccidental Viktor Iuscenko a fost ales in detrimentul prorusului Viktor Ianukovici.

Enervata de actiunile Poloniei, Rusia a reactionat printr-o deteriorare rapida a relatiilor sale cu Varsovia, interzicand importuri poloneze si aducand o serie de afronturi pe plan diplomatic.

Din cauza diferitelor conflicte politice interne care s-au inregistrat atat in Polonia, cat si in Ucraina, Varsovia nu a reusit sa mentina viu interesul Kievului pentru legaturi strategice.

Spre deosebire de Rusia, Polonia nu a avut prea multe de oferit vecinului estic, iar acum Varsovia nu poate decat sa stea si sa contemple de la distanta cum se spulbera obiectivul-cheie al politicii sale, conchide articolul de pe site-ul Wall Street Journal. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Lipsa eficienței energetice a clădirilor publice costă România 6 miliarde de lei pe an. Ce am putea face cu acești bani
Lipsa eficienței energetice a clădirilor publice costă România 6 miliarde de lei pe an. Ce am putea face cu acești bani
România are peste 242.000 de clădiri publice al căror consum este peste 200-250 kWh/metrul pătrat, iar media recomandată la nivel european este de 140kWh/metrul pătrat, se arată într-un...
#polonia, #energie, #ucraina, #rusia, #putin , #stiri Silvio Berlusconi