Zona euro va infiinta un fond de urgenta pentru a face fata crizei

Sambata, 08 Mai 2010, ora 12:27
1522 citiri
Zona euro va infiinta un fond de urgenta pentru a face fata crizei

Tarile membre ale zonei euro au decis vineri seara infiintarea unui fond de sprijin fara precedent pentru tarile membre confruntate cu dificultati financiare, intr-o incercare de a preveni extinderea unei crize grave care ameninta bazele uniunii monetare, informeaza Mediafax.

La incheierea unui summit de criza desfasurat vineri seara la Bruxelles, liderii din 16 tari care folosesc moneda unica au cerut Comisiei Europene sa propuna "un mecanism de stabilizare avand ca scop mentinerea stabilitatii financiare a zonei euro", se arata intr-o declaratie comuna.

Ministrii de Finante din tarile UE sunt convocati duminica dupa-amiaza pentru a finaliza detaliile legate de functionarea si finantarea acestui mecanism, care va avea la baza imprumuturi contractate de Comisie.

"Pana duminica seara, vom face in asa fel incat sa avem o linie de aparare impermeabila pentru zona euro", a declarat presedintele Eurogrup, Jean-Claude Juncker.

Premierul italian, Silvio Berlusconi, a apreciat ca zona euro se afla in "stare de urgenta", in timp ce presedintele francez, Nicolas Sarkozy, a facut un apel la "mobilizare generala".

Toate institutiile zonei euro, inclusiv Banca Centrala Europeana, sunt pregatite "sa foloseasca intreaga gama de instrumente disponibile" pentru a apara moneda unica, potrivit declaratiei finale a summitului, care s-a incheiat in cursul noptii de vineri spre sambata.

In ceea ce priveste masurile pe termen scurt, sefii de stat si de guvern din zona euro au dat aprobarea finala pentru planul de 110 miliarde de euro pentru Grecia, din care partenerii din zona euro vor asigura 80 de miliarde de euro, restul urmand sa provina de la FMI.

Primele transe vor ajunge in Grecia incepand din data de 19 mai.

Liderii europeni s-au declarat dispusi si sa accelereze eforturile pentru reducerea deficitelor in anii urmatori, in vederea revenirii in limitele autorizate in UE.

Declaratia are ca scop calmarea pietelor financiare, ingrijorate de cresterea deficitelor si a datoriei publice in mai multe tari europene afectate de criza.

Juncker a precizat ca "si BCE va contribui" la masurile de protejare a zonei euro, modalitatile concrete urmand sa fie stabilite duminica.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#criza, #euro, #fond, #zona , #stiri Silvio Berlusconi