Silviu Hotaran la Business Adviser: Managementul romanesc, plin de pacate

Duminica, 26 Decembrie 2010, ora 21:36
3245 citiri
Silviu Hotaran la Business Adviser: Managementul romanesc, plin de pacate

Potrivit unui studiu, angajatii romani sunt vazuti de catre managerii expati ca fiind inteligenti, insa neloiali si ineficienti. “Managerii trebuie sa-si faca curaj sa se uite in oglinda pentru a vedea daca nu cumva ei sunt acei factori care afecteaza negativ loialitatea angajatilor. Avem multe pacate in managementul romanesc”, a declarat fostul CEO Microsoft Romania, Silviu Hotaran, actual managing partner GKTI Semper Human in cadrul emisiunii Business Adviser.

Bloombiz va recomanda:

Ce ne asteapta in anul 2011?

Angajatul roman, inteligent dar nu eficient

“Romanii sunt creativi, inteligenta noastra este recunoscuta, insa eficienta depinde foarte mult de echipa cu care lucram”, este de parere Silviu Hotaran.

In opinia acestuia, eficacitatea este mult mai importanta.

Fostul CEO Microsoft Romania spune ca managerii sunt cei care trebuie sa aiba grija de eficienta angajatilor, prin felul in care isi motiveaza echipa, prin increderea pe care o au, prin respect si comunicare.

Angajatul roman, stabilitate emotionala si incredere scazute

Hotaran este de parere ca angajatii romani nu stiu sa acorde atentie persoanelor din jur.

Ei trebuie sa invete sa-si cultive increderea unii in altii.

“Nu trebuie sa fim geniali, ci “smart enough”, dupa care trebuie sa ne educam inteligenta emotionala. Din pacate, noi ne-am antrenat mereu pentru inteligenta individuala”, a mai adaugat acesta.

Fostul CEO este de parere ca inteligenta emotionala se poate invata prin antrenament fiindca oamenii au din nastere capacitatea de a se conecta la ceilalti.

Angajatii romani incep multe proiecte, insa renunta pe parcurs

Consultantul recomanda angajatilor romani sa invete sa aiba mai multa incredere in ei insisi.

Cu toate acestea, Hotaran crede ca romanilor le lipseste rabdarea.

“Noi romanii nu avem rabdare, vrem totul azi, daca nu maine cel tarziu. Succesul vine prin perseverenta, prin staruinta, trebuie sa faci fata unor greseli”, a subliniat specialistul.

Angajatul roman trece de la un job la altul pentru bani

“Pentru foarte multi dintre angajatii romani supravietuirea de pe o zi pe alta este o problema. Din aceasta cauza oamenii se muta dintr-un loc de munca in altul”, a subliniat consultantul.

In opinia acestuia, managerii sunt cei care trebuie sa se intrebe de ce angajatii lor pleaca in alte locuri.

“Managerii trebuie sa-si faca curaj sa se uite in oglinda pentru a vedea daca nu cumva ei sunt acei factori care afecteaza negativ loialitatea angajatilor. Ii respect foarte mult pe acei manageri expati care aduc un transfer de valori si cultura. Avem multe pacate in managementul romanesc”, a mai adaugat Hotaran.

Oamenii care lucreaza in multinationale sunt considerati invingatori

In opinia fostului CEO, o companie multinationala ofera un mediu propice dezvoltarii profesionale.

“Exista perceptia ca intr-o multinationala salariile sunt mai mari, insa acea plasa de siguranta nu e garantata”, a mai subliniat acesta.

De asemenea, Hotaran spune ca valorile unei companii nu sunt cele care apar publicate pe site, ci ele rezulta din ceea ce traieste zi de zi echipa.

“Nu cred in retete. Cunosc antreprenori care de tineri si-au asumat riscul fara sa treaca printr-o multinationala si-au construit o cariera plina de success, cum este Radu Georgescu, presedintele grupului Gecad”, a mai adaugat Silviu Hotaran.

In opinia acestuia, trackrecord-ul conteaza foarte mult.

“ La 25 de ani conteaza foarte mult sa ai studiile terminate cand aplici pentru un job. Esti ales in functie de calificarile pe care le ai. Peste 15 de ani, este mult mai interesant ceea ce scrie in CV. Cei cu un track record solid, vor fi mult mai avantajati decat cei care o data la 6 luni isi schimba jobul”, este de parere fostul CEO

Silviu Hotaran este de parere ca lucrul intr-o multinationala poate crea anumite inhibitii care-i pot impiedica pe angajati sa devina antreprenori.

In opinia acestuia, regulile si procedurile existente intr-o astfel de companie, nu-ti stimuleaza spiritul antreprenorial.

Romanii pot invata sa lucreze dupa un management modern daca sunt trimisi in strainatate. Majoritatea, odata trimisi in strainatate, se stabilesc acolo.

“Experienta mea nu confirma acest lucru. Colegii mei, Florin Badea, Dan Bulucea, Paul Apreotesei, chiar si eu, am avut joburi internationale si ne-am intors acasa. O expunere internationaleiti deshide foarte mult pespectivele”, a mai subliniat acesta.

Emisiune realizata de Oana Dumitroiu

Vezi si:

Vezi cum poti sa lucrezi la Google

"Avem o societate care se imparte in doua: smecherii si fraierii"

Business Adviser: Cum scapi din lupta cu hackerii

Business Adviser: Agresivitatea angajatilor transforma compania intr un teren de batalie

Business Adviser: Cand relatia de la birou iti ruineaza cariera

Business Adviser: Cand e cazul sa-ti infrunti seful

Business Adviser Daca seful este atent la pile pierde examenul de manager

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
Patronii îngrijoraţi de fluctuaţia angajaţilor sau care îşi pun întrebări despre perioada de timp în care o persoană recrutată va rămâne la noul ei loc de muncă ar putea conta, în...
Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Angajaţii Amazon au „pozat” drept comercianţi terţi pentru a aduna informaţii de la Walmart, eBay şi alţi rivali ai gigantului american. Aceștia au avut acces la sistemele concurenței...
#angajati, #management, #manager, #multinationale, #silviu hotaran , #stiri Silviu Hotaran