Vinovat: Sistemul bancar. Cel mai greu an de criza? Nu a venit inca! - Interviu Silviu Prigoana

Duminica, 25 Decembrie 2011, ora 09:00
2885 citiri
Vinovat: Sistemul bancar. Cel mai greu an de criza? Nu a venit inca! - Interviu Silviu Prigoana

La trei ani de la startul problemelor economice globale, Romania inca nu a trecut prin momente de criza. Aceasta este pararea omului de afaceri Silviu Prigoana, care da vina pe lacomia sistemului bancar.

"La noi inca s-au gasit subventii in stanga si in dreapta. Urmeaza sa fie criza si in Romania," avertizeaza Silviu Prigoana intr-un interviu in exclusivitate pentru Business 24.

Cum a fost 2011 pentru mediul de afaceri romanesc?

Pentru mediul de afaceri romanesc, habar nu am pentru eu nu ma mai ocup de business, sunt in politica, si de sase luni de zile nu mai am niciun fel de business, asa ca nu mai am niciun fel de parere despre mediul de afaceri.

Ce am sesizat, insa, e ca pietele functioneaza dupa legi foarte clare si daca pe planeta si in Europa treaba merge prost, si in Romania merge prost, pentru ca nu e o entitate separata in univers.

Care dintre cei trei ani de criza considerati ca a fost cel mai greu?

Deocamdata nu s-a trecut prin niciun an de criza la noi. La noi s-au gasit subventii in stanga si in dreapta. Urmeaza sa fie criza si in Romania. Cetatenii au fost afectati intr-o mica masura, adica nu au fost luate masuri drastice cum au fost luate si se vor lua in alte tari. Adica, masurile anti-criza s-au referit in special la angajatii de la stat, firmele particulare intrand in restructurari cu mult timp inainte, cu un an-doi inainte.

Directorul Erste, Andreas Treichl, a declarat ca masurile impotriva crizei luate in Romania au fost "brutale". Ce parere aveti?"

Niciun fel de masura care se ia de austeritate nu e "soft". Toate sunt brutale. Ca iti taie 10% din salariu, sau 25% din salariu, tot cu brutalitate se intampla.

Nu s-a taiat progresiv nicaieri, incepand cu 0,5% si crescand procentual lunar, in 24 de luni sa se ajunga la 25%. Toate masurile sunt chirurgicale, absolut peste tot pe planeta.

Nu e Romania o tara separata, care are alte mecanisme economico-financiare de redresare. Nu, sunt identice pe planeta.

Cum considerati ca o sa fie anul 2012 din punct de vedere economic?

Nu stiu exact cum va evolua, dar pentru ca s-a trecut la bugete prudente peste tot in Europa si la masuri de austeritate, cred ca lucrurile incep sa se miste intr-o directie buna.

Era inadmisibil si inacceptabil ca la 22-24 de ani sa iti cumperi casa si masina. Era inacceptabil, asa ceva nu a fost nicioadata in istoria economica a planetei, nu exista asa ceva.

Masina si casa iti cumperi dupa ce ai agonisit 50% din sume, pana in 30-35 de ani, dupa care sa dai avansul 50-60% la banca si se finanteaza diferenta si mai platesti 10 ani.

Ati vazut ce se intampla pe soselele din Romania. Te duceai in primul magazin si ieseai cu masina afara dand 500 de euro avans pe o masina. Astea sunt trucaje. Asa ceva nu exista.

Considerati ca bancile au profitat de romani?

Nu numai de romani. De americani in primul rand. Toate popoarele au luat o mare teapa cu sistemele de creditare si relaxarea fiscala. Absolut toate, pentru ca s-a rasfrant tot asupra lor aceste mecanisme.

Bancile s-au prabusit in SUA, iar statul a intervenit din rezervele de stat, care "statul" era cetateanul, de fapt. Din taxele si impozitele cetatenilor s-a incercat redresarea sistemului bancar si a fondurilor de investitii din SUA, care pe urma s-a repercutat si asupra Europei.

Europa a fost mai prudenta din acest punct de vedere, dar un exemplu elocvent pentru economie, sa spunem "stabila" e Polonia.

Polonia a avut un presedinte urat de toata populatia, care a murit intr-un accident de avion. Acesta a dat o lege ca nu poti sa iti iei credit daca nu depui 50% din suma avans. Nu puteai sa iei credit de un milion fara sa pui tu 500.000 de euro.

Pe cand in Romania s-a putut, si in alte tari din Europa si de pe planeta sa se ia credite cu 5%, cu 3%, cu "fara-nimic" la suta. Adica o bataie de joc. Si acum tragem ponoasele si consecintele sistemelor bancare, care s-au infruptat intr-un mare fel din brambureala asta care a fost.

Credeti ca e o masura care ar putea fi implementata si in Romania?

Deja s-a ajuns inspre 30-40%. Sistemele bancare au devenit prudente vizavi de clienti pentru ca e foarte complicat sa mai recuperezi banii in momentul de fata, cand bancile, in majoritate, au devenit agentii imobiliare prin executari silite.

Banca nu are niciun chef sa iti ia casa, are chef sa iti ia banul. Ea nu e agentie imobiliara, si atunci au trecut pe partea de prudenta. Unde era o veselie mare de aruncat cu bani in piata, acum sunt foarte prudente bancile, care au avut si o sansa istorica sa imprumute statul roman sau bonduri eliberate de Guvern prin Ministerul de Finante.

Au luat bani cu toptanul bancile. Sunt singurele institutii pe care nu le plang: cultele religioasele si bancile.

A afectat criza domeniul in care activeaza Rosal?

Nu mai sunt de sase luni in domeniu, dar criza a afectat bugetele cu 35% prin doua ordonante de guvern care au diminuat bugetele locale in servicii, si a fost o diminuare de 35% a cifrei de afaceri in anii 2009-2010.

Asta stiu eu pana in momentul in care am plecat. Acum nu mai stiu care e situatia.

De ce ati ales sa parasiti mediul de afaceri?

Pentru ca gata, am avut 20 de ani de activitate, consider ca ajunge. Mai trebuie sa faca si altii.

Suntem totusi 29 de milioane de romani sau 19 milioane de locuitori dupa unele statistici.

O sa vedem acum, cand iese recensamantul, cati suntem exact. Dar, banuiessc ca fiecare cetatean trebuie sa aiba o sansa, si atunci cetatenii din tara ce mai fac?

Aveti o serie de marci inregistrate la OSIM. Ce venit lunar va aduc acestea?

Acestea sunt drepturi de proprietate intelectuala si industriala, partea de desene care reprezinta anumite lucruri sunt desene industriale, exista si inventii si softuri pe care le-am inregistrat la OSIM si la ORBA.

Ele reprezinta partea de munca intelectuala pe care am depus-o in ultimii 20 de ani.

Exista niste venituri din inventii prin cedarea drepturilor de folosinta a patentelor si prin folosirea desenelor industriale ca proprietate intelectuala, dar fluctueaza - nu exista o suma fixa.

Nu mai stiu cat e - 70.000 de euro pe luna. Intre 50.000 si 70.000 pe luna, depinde de luna. Sunt unele luni mai bune, altele mai slabute.

In ce companii mai aveti actiuni?

Nu mai am actiuni in nicio companie. Toate companiile care o sa apara in declaratia mea de avere sunt firme in lichidare.

Trei sau patru companii au mai ramas pe care le-am bagat in lichidare, neputand sa le instrainez.

#interviu silviu prigoana, #economie 2012 Prigoana, #Romania 2012 Prigoana, #buget 2012 Prigoana , #Afaceri