"Secrete" din viata lui Silviu Prigoana

Sambata, 29 Octombrie 2011, ora 00:00
6696 citiri
"Secrete" din viata lui Silviu Prigoana

Familist convins, Silviu Prigoana nu merge la restaurante si nici nu pierde timpul prin oras. Principala sa preocupare ramane rolul de tata. Nu are masina, insa se plimba din cand in cand cu avionul personal.

Mofturile culinare nu fac parte din tabieturile parlamentarului. De aceea, pe timp de iarna, savureaza sunca cu ceapa, insa nu refuza sa intre in rolul de bucatar sef pentru copiii sai. Business24 a realizat un interviu nonconformist cu Silviu Prigoana, in care acesta povesteste detalii din viata sa personala alaturi de sotie si copii.

- Cum incepe o zi de lucru din viata lui Silviu Prigoana?

- Cu desteptarea. Echipatul si micul dejun impreuna cu familia. Cel mic, Maximus, pleaca la gradinita, Eduard ramane acasa cu mamaie, iar noi ne urcam in masini si plecam fiecare pe drumul lui.

Masa de pranz o iau acasa. Nu merg la restaurante, nu-mi plac restaurantele. Ma simt foarte bine acasa si consider ca timpul meu e limitat, de aceea incerc sa stau cat mai mult cu familia. Chiar daca am invitati din SUA, din Japonia sau chiar din Romania, ii chem acasa, cu familia.

In ceea ce priveste serviciul, am un program foarte bine stabilit de luni pana luni.

In fiecare luni dimineata, trebuie sa trec pe la Biroul Parlamentar sa iau petitiile, toate materialele si initiativele legislative care au fost propuse pe o saptamana, fiindca vineri avem audienta.

Apoi, la ora 15, avem intalnirea de grup parlamentar, iar la ora 16 incepem lucrarile in plen pana la 18-19. Doar luni si marti ajung mai tarziu acasa, in rest incerc sa ajung cel tarziu la ora 17.

Seara, dupa serviciu, cand ajung acasa, ma joc cu cel mic cu plastilina, cu lego. Celalalt are zece luni. E cea mai frumoasa perioada in care abia acum incepe sa mearga de-a busilea.

- Cu totii asteptam weekend-ul nerabdatori, dupa o saptamana de munca. Cum decurge un weekend din viata dumneavoastra, din momentul in care va treziti pana duminica seara?

- Weekend-urile, in perioada cand e post, le petrec cu familia. In rest, avem tot felul de sindrofii - botezuri, nunti, simpozioane etc. Incerc in weekend sa stau in casa cu copiii.

- Cine canta in casa? Gaina sau cocosul?

- Soacra. Ea se ocupa de educatia copiilor si ea stapaneste cel mai mult casa. Sotia e la munca, pleaca dimineata se intoarce seara.

- Va place sa gatiti sau aceasta sarcina ii revine sotiei?

- Mai gatesc si eu din cand in cand pentru copilul Maximus, care imi traseaza sarcini, iar eu ma conformez. Mai fac salata de boeuf sau pasta de peste. Cand vine Silviu din Germania, de obicei, trebuie sa fac eu de mancare.

Nu am un meniu international. Mie imi place slanina cu ceapa pe timp de iarna, iar pe timp de vara branza cu rosii.

- Care este locul preferat din Bucuresti unde va place sa mergeti?

- Acasa cu copiii. In perioada asta nu prea am unde sa ma duc cu copiii. Unii sunt prea mari si deja ies cu fetele, iar ceilalti sunt prea mici. Pe cei mici ii astept sa mai creasca.

Cand vor ajunge in clasa a patra, vom avea un program stabilit. In fiecare saptamana, vom merge la teatru sau la film. Ma duc cu ei, nu pentru ca mor eu de dragul teatrului sau a cinematografului, dar trebuie sa socializeze, sa invete de mici ca o data pe saptamana trebuie sa iasa pe undeva.

Eu, in general, sunt o fire mai ciudata, m-am calicit si stau mai mult cu familia.

- Povestiti-ne o intamplare amuzanta din viata dumneavoastra...

- Din momentul in care m-am nascut pana in ziua de astazi mi s-au intamplat numai lucruri funny. Amintirile raman, restul e desertaciune. Acesta este si motivul pentru care incerc de fiecare data cand ne intalnim cu totii sa filmez fiecare moment.

Nu trebuie sa fie neaparat ziua cuiva. Eu filmez si fotografiez fiecare moment.

Cel mai funny eveniment a fost in momentul in care am constientizat ca nu exista Mos Craciun. Eram in clasa I sau a II-a si venise un vecin imbracat in Mos Craciun. Cand l-am recunoscut, am fost deceptionat. De aceea, incerc sa-i fac pe cei mici sa creada ca exista Mos Craciun pana cand se vor pensiona.

"Nu sunt un mare consumator de haine..."

- Care a fost cel mai deosebit cadou pe care l-ati primit de la sotia dumneavoastra?

- Cei doi copii : Maximus si Eduard. Sunt cadourile perfecte pe care mi le-am dorit. Asta a fost motivul pentru care ne-am casatorit - sa avem copii.

Eu nu prea fac cadouri. Consider ca daca iti petreci doua-trei ore in familie, e un cadou senzational. Nu trebuie sa te vezi o data pe luna cu familia si atunci sa le faci un cadou cu gandul ca ti-ai acoperit lipsa din casa.

Obiectele se cumpara cand e necesar si ai nevoie de ele. O masina trebuie cumparata cand e necesar, la fel si in cazul hainelor si pantofilor.

Cadourile sunt niste lucruri care marcheaza o zi. Cred ca o felicitare ajunge de ziua cuiva, nu trebuie sa-i cumperi ceva. Faptul ca suntem impreuna si avem grija unii de altii e un cadou destul de mare, pe care ni-l facem zilnic.

- Multi spun ca haina il face pe om. Dumneavostra de unde va cumparati hainele? Aveti anumite branduri preferate?

- Costumele mi le cumpar de la Alex Trading, o firma romaneasca, iar camasile si lenjeria de la Botezatu. Costumele mele, fiind facute in Romania, costa putin, in jur de 5 milioane. Nu-mi iau costume de firma, cu mii de euro perechea.

Nu cred ca mi se deschide usa la Parlament pentru ca am costum Armani, sau nu-mi dau drumul la Parlament fiindca am costum Alex Trading.

Camasile sunt vreo 20 de euro fiecare, iar cravatele le iau de la firma Suharu. Eu folosesc trei-patru costume pe an, trei cravate si zece camasi. Nu sunt un mare consumator de haine.

- Ce hobby-uri aveti?

- Familia.

Am eu niste colectii de timbre, bancnote, cutii muzicale, dar nu le privesc ca pe un hobby. Au fost lucruri care mi s-au intamplat in viata si pe care le-am colectionat pentru ca m-am impiedicat de ele.

Colectionez numai bancnote si monede romanesti din epoca moderna. Daca m-am dus printr-un targ la Berlin sau la Amsterdam si am vazut o piesa foarte valoroasa la un pret foarte mic, era pacat sa n-o cumpar. Merita sa dai zece euro pe o bancnota care in catalog valoreaza 50-100 de euro.

Eu le-am colectionat mai mult pentru urmasii mei. Cel mai scump exemplar pe care l-am achizitionat era o moneda Garda de Fier 1940, pe care am dat 100 de marci.

Avionul particular nu-l pot numi hobby, ci mai mult o necesitate.

Pe vremuri, cand eram actionar la o companie cu mai multe filiale in tara, era foarte complicat sa ajung din Bucuresti in Suceava sau in Cluj.

Am mai zburat anul acesta de cateva ori. Eu am brevet de pilot si la doi ani de zile e obligatoriu sa mi-l reinnoiesc, moment in care trebuie sa fac niste ore de zbor si sa dau anumite teste. La anul zburam cu copiii.

Am facut tur de Romania, am zburat si pana in Germania si Austria, dar preturile sunt infime pentru ca avionul consuma cat o Dacie Logan fiindca e avion pe benzina, care zboara la vedere, nu la altitudine si nu necesita echipamente la preturi exorbitante.

Plus ca nu platesti nici rovinieta, iar taxele pe aerodrom sunt mici.

- Care este cea mai scumpa masina pe care o aveti?

- Nu mai am masini. Acum ma deplasez cu masina baiatului meu, Eduard, care a primit-o cadou de la nasa si o voi folosi eu pana creste mare si o sa poata conduce.

Nu am o marca preferata. Daca are patru roti si porneste, e buna, nu sunt pretentios la masini.

Am avut BMW, Mercedes si toate tipurile de masini, dar nu am fost foarte incantat. Poate eram prea avid sa conduc o masina puternica, dar dupa ce mi-au luat permisul o data pentru viteza, mi-am dat seama ca nu merita sa ai masina puternica in Romania.

Merita sa ai o masina puternica in Germania, pentru ca acolo nu exista limita de viteza pe autostrada si chiar au autostrazi. Transportul in comun si taxiul sunt mult mai bune pentru ca o masina implica cheltuieli.

Cu cat masina e mai scumpa, cu atat cheltuielile sunt mai mari. Toti marii smecheri de pe planeta se plimba cu masini inchiriate. Ei nu au masini, chiar daca sunt mari magnati. Dau telefon la compania de limuzine, le vine limuzina, merg unde au nevoie, platesc pretul si nu au batai de cap. Cel mai ieftin transport e cu taxiul. La orice ora, in orice locatie, in cinci minute vine masina si te duce unde ai nevoie. Daca ai masina, e mai greu cu parcarea si cu cheltuielile.

- Care a fost cea mai scumpa vacanta in care ati mers?

- In general, eu nu merg in vacante, la mine totul e legat de ceva. Am mers in SUA, in Europa, in Orient, dar de cate ori am mers am fost la un targ sau la o expozitie.

Intotdeauna am incercat sa le leg si mi-am luat si familia cu mine. Ei s-au dus la piata si la shopping, iar eu mi-am vazut de treaba.

Niciodata nu am stiut cati bani sa iau cu mine. Aveam cardul la mine si nu era o problema. Nu facem lucruri extravagante. Cand am fost in Amsterdam, era targul de echipamente de televiziune. Circulam numai cu transportul in comun, iar de cumparat nu prea aveam ce sa luam. In ziua de azi nu prea ai ce sa cumperi din strainatate, fiindca gasesti aproape orice in Romania.

Daca as da timpul inapoi cu 3 ani, nu as mai candida la o functie publica

- Aveti o avere impresionanta. Cand ati facut primul million si in ce afacere?

- Primul million l-am facut dupa revolutie, din ambalaje. Mergeam in Sud si luam cereale, le procesam in alcool la o fabrica de alcool la Cluj, dupa care livram la pretul de productie alcoolul la alimentara si duceam ambalajele la centrele de achizitii sticle si borcane. Atunci am facut un 1 milion de lei, care erau multi bani pe vremea aceea.

Dupa care, am deschis un restaurant, o discoteca, apoi am renuntat la tot si am deschis firma de prestari servicii de salubrizare. Am mai deschis anumite firme de media, de mediu, inclusiv televiziuni.

La un moment dat, am renuntat la afaceri si am intrat in politica, am vandut din companii, iar ce nu s-a vandut le-am cesionat copiilor mei.

- V-ati gandit cum va impartiti averea intre cei 4 baieti?

La mine e rezolvat cazul. Toti copiii mei si-au primit partea din mostenire - actiuni la companiile care au ramas nevandute - Rosal, EtnoTV si TarafTV.

- Exceptand afacerile pe care le-ati avut, in ce anume v-ati mai investi banii astazi?

Pe partea de comunicatii si IT plus prestari de servicii in Libia, in Orient.

- Ati avut atatea afaceri si cu toate astea v-a facut cu ochiul politica. De ce ati sarit in tabara politicienilor?

Din inconstienta. Daca as da timpul inapoi cu 3 ani, nu as mai candida la o functie publica. Sperantele mele au fost sa depun niste proiecte de lege, iar visele mele s-au indeplinit.

#viata silviu prigoana, #secrete Silviu Prigoana, #hobby prigoana, #avere silviu prigoana, #copii silviu prigoana , #Familia