Final de recesiune - Silviu Prigoana: Oficial ne merge bine

Vineri, 13 Mai 2011, ora 13:14
3413 citiri
Final de recesiune - Silviu Prigoana: Oficial ne merge bine

Datele Institutului National de Statistica vestesc o crestere economica de 0,6% in T1 din 2011 si, totodata, spre scepticismul directorului GEA Liviu Voinea, o iesire din recesiune oficiala. 

"Oficial" este cuvantul cheie pentru ca doar "oficial ne merge bine", spune omul de afaceri Silviu Prigoana.

"Iesire din criza, ca si intrarea in ea, are o intarziere de 6-8 luni pana sa se simta la populatie", spune acesta amintindu-si ca atunci cand a mentionat prima oara de iminenta unei crize, in urma cu 4-5 ani, toata lumea radea cu gura pana la urechi.

"Atunci le-am zis ca nu vine maine dimineata, ci in 6-12 luni. Si asa a fost", completeaza Prigoana.

Directorul executiv al Grupului de Economie Aplicata, Liviu Voinea, explica de ce iesirea tehnica din recesiune nu este echivalenta cu despartirea de criza.

"Ritmul de crestere raportat la trimestrul 1 2010 este mai mic decat T1 din 2010 raportat la aceeasi perioada din 2009. Nu ne-am intors inca nici macar la nivelul din 2010", spune Voinea.

Eduard Uzunov, presedintele companiei imobiliare Regatta, a primit anuntul cu maximum de optimism.

"Pe piata imobiliara, a revenit interesul. A trecut imaginea negativa a investitiilor imobiliare de pana acum. Spre exemplu, Regatta a inchiriat 6.000 de mp de birouri, in primele 4 luni ale anului.

Si pe comercial, exista un larg interes, au reinceput dezvoltarile de spatii comerciale. Pe segmentul terenurilor, interesul este tot in crestere. Aceste lucruri imi arata ca declaratiile ca am iesit din recesiune sunt oarecum intemeiate", a declarat Uzunov pentru Bloombiz.ro.

Ca anuntul de iesire din recesiune va misca atitudinea finantatorilor mondiali spune si Silviu Prigoana. Practic, am dat un semn ca economia functioneaza.

Chiar daca investitorii au suflat pana acum si in iaurt, cel putin au invatat ca fiecare leu are valoarea lui, afirma Eduard Uzunov.

"Primele anunturi sunt, pana la urma, vesti bune. De acum incolo sa privim cu optimism atat piata imobiliara cat si pe cea de consum, in general. Stirile date 'in sange' nu fac bine nimanui", completeaza seful Regatta.

Un semn bun la nivel psihologic, spune Liviu Voinea, dar asta nu schimba accesul la finantare.

"Este un nivel prea mic pentru a putea spune ca e vorba de o stimulare a economiei. Deocamdata, e bine ca s-a oprit caderea, dar este prematur sa stabilim un trend si oricum e o crestere prea mica pentru a se resimti in buzunarele romanului", spune directorul GEA.

Totusi cat de mare este acel 0,6%?

"Este absoult imens. Dupa economia nationala si economia mondiala, un 0,1 e imens. 0,6% e 'the best'. Cresterile de peste 1% sunt artificiale. Cum a fost si la noi, se dadeau bani pe nimic", crede  Prigoana.

Liviu Voinea este de o cu totul alta parere. "Pentru a avea un efect de antrenare in economie, ritmul de crestere ar trebui sa se apropie de ritmul potential care este in jur de 4% din PIB".

O iesire mai devreme din recesiune nici nu era posibila, mai spune Prigoana. "Suntem legati de economia mondiala. Ce s-a intamplat acum pe plan mondial a fost o criza din cauza supra-productiei si a scaderii natalitatii. Iar recesiunea este efectul crizei."

In final, Liviu Voinea ne propune un exercitiu de rabdare. "Este prea putin si prea devreme. Vom vedea in trimestrele viitoare".

Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Valoarea adăugată a sectorului tehnologiei informației și comunicațiilor (TIC) al UE a fost în 2021 echivalentă cu 5,5% din valoarea adăugată brută a economiei europene. România s-a...
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
#crestere economica, #criza, #economie, #eduard uzunov, #iesire recesiune, #liviu voinea, #silviu prigoana , #stiri Silviu Prigoana