Prigoana: Vom plati intre 15.000 si 20.000 de euro pentru un apartament cu 2 camere

Miercuri, 18 Februarie 2009, ora 10:10
32098 citiri
Prigoana: Vom plati intre 15.000 si 20.000 de euro pentru un apartament cu 2 camere

"Pretul corect al unui apartament vechi de doua camere este de 20.000 de euro, in timp ce o locuinta intr-un complex rezidential nou ar trebui sa se vanda cu maximum 40.000 euro", a afirmat Silviu Prigoana, intr-un interviu acordat, in exclusivitate, pentru Bloombiz. Potrivit acestuia, in momentul de fata, 100.000 de apartamente asteapta nesperat sa fie cumparate. Chiar si asa, omul de afaceri crede ca Romania nu simte inca efectele crizei, care-si va intra in drepturi in vara acestui an si nu va dura mai putin de 25 de ani.

Vezi video -  Prigoana: Vom plati intre 15.000 si 20.000 de euro pentru un apartament cu 2 camere

Cand se termina criza in Romania?

Inca nu a inceput. Probabil ca va incepe in iulie - august si va dura 25 de ani.

Va fi acest an unul in care afaceristii si speculatorii vor disparea din mediul de business autohton?

Au disparut de anul trecut. Speculatorii sunt, de obicei, in zona de burse si sisteme financiar-bancare si in zona de real-estate. Au disparut natural, dar vor reveni peste 25 de ani.
  
Ce fel de companii vor supravietui aceste crize?

In principiu, niciuna. In general, companiile care vor repara pantofi, vor coase pantalonii rupti si vor da <<papa ieftin>>, plus companiile de transport in comun subventionate de primarii.

Cat de pregatite sunt companiile romanesti sa faca fata anului 2009?

Nu e niciuna pregatita. Companiile de la noi sunt ca sugarii: le iei biberonul, mor de foame. Noi nu avem 150 de ani de traditie in business, sa fi trecut prin vreo 4 etape de criza, sa fim pregatiti, sa avem mentalitate de invingator. Suntem in perioada incipienta.

Vom avea falimente in sectorul bancar? Cat de expuse sunt bancile?

In mod normal, ar trebui sa avem. Noi am avut astfel de situatii acum 10 ani, cand au cazut multe banci. Chiar daca vor exista falimente bancare, statul are inteligenta sa le nationalizeze la modul <<simpatic>>. Nu ca acum 50-60 de ani, cu tancul, ci cu pixul. Al treilea razboi mondial s-a purtat cu pixul, iar Romania l-a pierdut.

Ati declarat recent ca, in urma acestei crize, vor ramane 100.000 de apartamente goale. Cum se va ajunge aici?

Nu vor ramane, sunt deja 100.000 de apartamente goale. Un caz concret este cel al domnului Negoita, care are 1600 de apartamente goale. S-a ajuns aici din cauza lacomiei oamenilor.

Hapsanii si-au zis << hai sa-mi mai iau o casa, pentru fiul meu, care inca nu s-a nascut, dar, daca se naste, sa aiba o casa>>. Acesta a fost mecanismul de lacomie care a aparut cand s-a vazut la televizor ce bine le merge unora cu real-estate-ul. Noi am fost o tara atipica, 85% din populatia era proprietara pe ceva, ori avea un teren, ori o casa, si-au cumparat apartamentele pe un ...mouse, de la Ceausescu.

Daca n-au muncit pentru ele, n-au avut simtul proprietatii, al bunului dobandit prin munca. Romanul a primit o casa de la PCR, cumparata pe doua pachete de tigari, a bagat-o garantie la banca, sa mai faca 2 apartamente, <<sa aiba copiii>>. Cand a venit explozia monedei euro- care, si asa, a fost tinuta mult sub nivel de unele acorduri internationale- lumea s-a carpit cu lucruri de care nu are nevoie.

Cat de jos poate ajunge piata imobiliara in perioada urmatoare? Cu cat se va ieftini un apartament cu 2 camere? 


Vom plati intre 15.000 si 20.000 de euro pentru doua camere. Acesta este pretul normal, un apartament de 50 de ani nu poate sa coste mai mult. Unul nou ar trebui sa fie pana in 40.000, cu bucatarie inclusa si o masina, bonus.

Pentru actuala criza imobiliara din Romania s-a dat vina pe lacomia dezvoltatorilor, pe de o parte, dar si a bancherilor, pe de alta parte. Unde credeti ca se afla adevarul?

La Clinton, in buzunar, pentru ca el a relaxat sistemul. Criza de supraproductie a inceput, de fapt, in 1999. Ca sa se salveze pe moment, pentru ca nu existau mecanisme la momentul respectiv, Clinton a zis sa dezvolte un program, ca fiecare american sa aiba o casa.

Pentru ca fiecare american sa aiba posibilitatea sa ia o casa, a trebuit sa relaxeze sistemul de credite imobiliare. Imprumuturile se dadeau cu avans zero, adica tu nu munceai nimic, mergeai la banca, semnai o hartoaga si ti se dadeau 2-3 milioane euro sa-ti faci o casa. Lumea s-a dus sa-si faca o locuinta, dar s-a dus si in partea de bunuri de larg consum: frigider cu buletinul, masina cu pasaportul si asa mai departe. S-a mers pe sistemul <<o sa urmeze sa muncim si o sa urmeze sa platim>>. Aici a fost o mare teapa pentru ca, in perioada Bush, nu s-a gasit solutia de sustenabilitate a bugetului si de aici s-au prabusit toate.

Credeti ca se va gasi solutia in perioada Obama?

Nu cred, de asta au si pus un presedinte negru, pentru ca e neagra situatia, ca sa fie in ton. Urmeaza sa castige Vanghelie alegerile din toamna, ca sa avem si noi un Obama al nostru.

Credeti ca vor mai ajunge apartamentele la ce preturi aveau inainte de declansarea acestei crize?

Inainte, preturile erau putin ciudate, nu erau cele corecte. Preturile corecte sunt 6.000 euro, o garsoniera si 15.000 euro, un apartament cu doua camere, discutand de o casa fabricata acum 50 de ani din beton, fara structuri care sa protejeze termic cladirea, fara instalatii noi, ajungand la 35.000 - 40.000, un apartament nou.

Preturile erau ridicate pentru ca, din cauza relaxarii creditarii, toata lumea cumpara si vindea imobiliare. <<Daca vecinul meu a vandut o casa cu 200.000 euro in Vitan, vand si eu la fel. Dar, daca am oportunitatea sa iau cu 150.000 euro in Vitan, o iau si o vand cu 200.000>>. Multi au luat cu 150.000 euro si au luat teapa.

Vom mai ajunge sau nu in aceasta situatie?

Never. Poate peste 25 de ani. Exista o parte de uitare, oricum avem mintea scurta si uitam! La noi totul e pe moment. In economia reala, trebuie sa treaca o perioada de timp, 25 de ani, ca sa uitam.

Pe ce va bazati cand spuneti 25 de ani?

Noi avem o problema de natalitate. Pietele mondiale s-au blocat pentru ca nu mai exista cerere de consum. Scaderea demografica a dus la prabusirea pietelor. Deoarece acum marii magnati ai lumii se gandesc la acest lucru, or sa se bage foarte multi bani in <<productia de copii>>, ca sa avem generatii contribuitoare la buget.

Unele voci afirma ca Romania ar putea profita de pe urma acestei crize si ar putea recupera decalajul fata de tarile dezvoltate din Uniune...

Adica noi stam pe loc si asteptam ca ceilalti sa se prabuseasca, sa fie la fel de prosti ca noi, cu sosesele noastre? Cam asta vor sa spuna aceste voci, dar nu vad cum.

Despre afacerea Sterling ce stiti? Este Dinu Patriciu implicat in vreun fel?

Este un IMM de o larga recunoastere internationala, care cred ca va primi si subventie de la guvern. Nu stiu daca Dinu Patriciu are vreo implicare, pentru ca nu sunt consilierul lui pe teme de business, dar, dupa cat l-am vazut de gingas la o emisiune, se pare ca nu e necunoscator al subiectului, cu toate ca el a spus ca nu-l intereseaza resursele din zona.

Interviu realizat de Andrei Ciltaru.

#apartamente, #criza, #interviu, #piata, #prigoana, #sterling , #stiri Silviu Prigoana