Silviu Prigoana: Pe piata imobiliara e "jale" mare

Vineri, 25 Februarie 2011, ora 11:17
6675 citiri
Silviu Prigoana: Pe piata imobiliara e "jale" mare

"Economia Romaniei se baza la un moment dat pe smecherie: toata lumea se imbogatea cumparand un teren cu un pret si vanzand-ul cu 50% mai mult in 3 saptamani altuia care il vindea la randul lui cu 50% in plus, intr-o luna (…) Stiu cazuri in care s-au dat 10 euro/mp pe un teren agricol. Terenul nu valora mai mult de 0,5 euro/mp. Valoarea unui teren este cat iti produce in urmatorii 10 ani. Dar baietii nu s-au gandit niciodata ca o sa cultive stiuleti pe terenul respectiv", a declarat omul de afaceri si deputat PD-L Silviu Prigoana, intr-un interviu acordat Bloombiz.ro. 

Ati avut dreptate cand declarati in trecut ca preturile la imobiliare vor avea o scadere puternica…

Inca nu ati vazut nimic. Atunci cand am facut afirmatia ca o sa scada drastic, intr-adevar, s-a intamplat pentru ca stiam din Statele Unite, unde am dat faliment in imobiliare.

E impropriu spus ca am dat faliment, pentru ca lucrarea am facut-o pe banii mei, fara credit, o am si acum.

Eu am prins prabusirea pietei imobiliare din Statele Unite, un val care a urmat si in Europa, bineinteles ca si in Romania.

Numai ca in Romania inca nu s-a stabilizat piata, este in continuare in cadere libera, pentru ca inca nu au iesit bancile cu executarile si cu licitatiile olandeze la proprietati.

Sa vedeti atunci preturi adevarate.

Cum sunt determinate preturile de pe piata imobiliara in acest moment? Reflecta nivelul de venituri ale romanilor, situatia economiei, lipsa creditelor?

In niciun caz. Aud tot felul de anunturi cum ca piata imobiliara a scazut cu 20%, cu 10% fata de ceva, dar nu se spune  volumul de vanzari.

Da, a scazut pretul cu 20%, dar  vanzari tot nu se fac. Reglarea se face intre cerere si oferta, in vanzari concrete, nu unii cer si altii ofera, dar nu se intampla tranzactii. In contractele incheiate se vede piata.

Urmeaza sa dea faliment o gramada de lanturi de magazine, de societati comerciale, care acum sunt pasuite, rescadentate de catre banci in ideea ca-si vor salva banii cu care au fost creditate companiile si persoanele fizice in momentul boom-ului imobiliar, care a fost un balon de sapun.

Deocamdata preturile par din alta tara…

Eu v-am explicat intr-un interviu anterior cum se calculeaza pretul unei proprietati.

Un apartament cu 2 camere pentru o familie fara copii inseamna 30% din venituri pe 20 de ani, un calcul matematic simplu.

Si bancile au fost de vina, probabil au ajutat la recesiunea economica planetara. Si in Statele Unite, se vindeau proprietati pe 5 milioane de dolari unor mecanici, zugravi s.a.m.d.

Banca a facut posibila smecheria asta. Si in America, e o mare smecherie sa fii milionar, 99% din americani traiesc din salariu.

In 2010 afirmati ca exista 50.000 de locuinte terminate sau in faza terminala care isi asteapta clientii, dar nu-i intrevedeti in urmatorii 10 ani. S-au cumparat aceste locuinte?

Nu s-a vandut nimic. Uitati-va pe centura sa vedeti cate cartiere terminate, la cheie, sunt goale.

Este aceeasi situatie in toata tara. Nu-i vad pe clienti in urmatorii zece ani, pentru ca nici piata imobiliara nu ia in considerarea aspectul natalitatii.

Mortalitatea creste iar natalitatea scade. Plus ca e o mare depopulare la sate.

E un trend normal, peste tot este la fel. Singurii care nu au fost in situatia asta imobiliara sunt nemtii si tarile scandinave, unde a fost un alt sistem de creditare.

Nu puteai sa iei credit daca nu dadeai un avans de 50%.

La noi s-a facut finantare si pentru avans.

Unii analisti aduc si teorii mai ambitioase care spun ca pana cand piata imobiliara nu o sa scada cu inca 30-50% economia nu isi va reveni, nu se vor pune in miscare marile capitaluri de afara.

Nu are nicio legatura piata imobiliara cu potentialii investitori care trebuie sa vina in piata.

Investitorii pe care ii asteptam noi trebuie sa vina pe productie si industrie, pentru ca balantele de plati macroeconomice se echilibreaza prin exporturi.

Noi acum importam mai mult decat exportam. Exportam inclusiv motoarele de la Resita.

Cum aducem investitorii in productie?

Numai prin politici fiscale, in niciun caz prin piata imobiliara, care este o chestie colaterala, care la ei se afla la sfarsitul tabelului.

Pe ei ii intereseaza pretul fortei de munca, resursele si politica fiscala. La noi fiind o politica din care nu se intelege nimic deocamdata, baietii stau in expectativa.

Dar nu ocolesc Romania, din cauza imobiliarelor. Asta se refera exclusiv la investitorii pe piata imobiliara.

Sunt voci care spun si invers "gata, piata imobiliara nu mai scade, o sa creasca preturile din acest an, romanii sa inceapa sa cumpere case"...

Dar nu se observa acest lucru din raportari si din tot ce se intampla pe piata imobiliara si pe rapoartele Bancii Nationale.

Faptul ca un roman si-a cumparat un apartament sau o casa pentru ca s-a mutat in alt oras cu serviciul si este angajat la o multinationala nu inseamna ca s-a revigorat piata imobiliara.

In primul rand, s-au oprit macaralele. Mergeti peste tot si vedeti ca nu se mai lucreaza.

Si "Prima Casa" are 40-50 de clienti de la inceperea programului, cand alta data era lista de asteptare.

Cine sunt cei care spera la intoarcerea vremurilor bune de acum 2-3 ani in imobiliare?

Din punctul asta de vedere, speranta moare ultima.

Cetatenii asteapta sa scada piata sa cumpere ieftin, iar investitorii asteapta sa creasca piata, sa vanda scump.

Speranta nu are nicio legatura cu realitatea.

Vad ce se intampla pe piata imobiliara, am prieteni care fac activitati imobiliare, care au agentii imobiliare pe care trebuie sa le inchida pentru ca sunt falimentare, nu se mai fac tranzactii.

Ei imi spun ca nu exista semne de revigorare.

In afara de asta, toata lumea e speriata de stirile de la televizor. Ei nu vad nimic pozitiv, care sa-i puna in situatia sa aiba curaj sa investeasca intr-un apartament. Totul este negru, la televizor.

Cum stam la capitolul "terenuri"?

Acolo e o jale si mai mare.  Economia Romaniei se baza la un moment dat pe smecherie: toata lumea se imbogatea cumparand un teren cu un pret si vanzand-ul cu 50% mai mult in 3 saptamani altuia care il vindea la randul lui cu 50% in plus, intr-o luna.

A fost o morisca in 2006-2008 si acum o gramada de cetateni sunt cu mana la inima. Si-au ipotecat bunuri pentru niste terenuri in ideea ca se vor imbogati si acum au dat-o in bara.

Vine banca si le ia si proprietatile cu care au girat si terenul care nu a valorat niciodata pretul pe care l-au platit.

Stiu cazuri in care s-au dat 10 euro/mp pe un teren agricol. Terenul nu valora mai mult de 0,5 euro/mp.

Valoarea unui teren este cat iti produce in urmatorii 10 ani.

Dar baietii nu s-au gandit niciodata ca o sa cultive stiuleti pe terenul respectiv.

Ei s-au gandit ca-l cumpara si-l vand, ca pe-acolo o sa treaca autostrada, acolo se va face centura, etc.

Un caz absolut incredibil este la Jucu, unde a venit Nokia. Baietii s-au apucat si au facut blocuri acolo, o intreaga logistica, au cumparat terenuri.

Nokia a facut o hala unde a angajat 500 de persoane care sunt platite ca niste sclavi cu 300 euro pe luna si cu asta, basta!

Au ramas o gramada de apartamente si case goale pe langa, pe care Nokia nu le-a cumparat. Stiu eu vreo 2-3 distrusi care au crezut ca se vor imbogati peste noapte.

Ati vandut/cumparat bunuri imobiliare de cand a inceput criza?

Am vandut un apartament exact inainte sa cada piata imobiliara, dar nu a fost ca o afacere. L-am vandut unui prieten pentru ca era pentru mine o proprietate excedentara.

Eu am 8 case. Patru sunt in orasul in care m-am nascut, sunt niste case vechi pe care vreau sa le renovez si care vor face obiectul unor muzee.

Eu m-am nascut in Gherla, un oras armenesc si am incercat sa pastrez constructiile respective, pentru ca erau intr-o stare jalnica. Le-am cumparat cu bani de tigari, nu conteaza preturile.

Mai am inca patru proprietati la Bucuresti, pentru copiii mei.

Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
#piata imobiliara, #prigoana, #silviu prigoana , #stiri Silviu Prigoana