Facebook te poate face somer: Ce nu trebuie sa faci in social media

Joi, 28 Iunie 2012, ora 09:01
2244 citiri
Facebook te poate face somer: Ce nu trebuie sa faci in social media

Aveti grija ce postati pe retele de socializare pentru ca angajatorii au dreptul sa aplice sanctiuni financiare si chiar desfacerea contractului de munca, daca informatiile postate sunt confidentiale sau legate de nemultumirile de la locul de munca.

"Angajatorul poate aplica anumite sanctiuni disciplinare, cum ar fi retrogradarea din functie pentru o durata de pana la 60 de zile, reducerea salariului de baza si/sau a indemnizatiei de conducere pe o durata de 1-3 luni cu 5-10% sau chiar desfacerea desciplinara a contractului individual de munca, in cazul in care, prin postarile realizate pe retelele de socializare, salariatii nu-si respecta obligatiile asumate prin contractul individul de munca sau prevazute in regulamentul intern" a declarat pentru Business24 Daniel Cirstea, avocat specializat in dreptul muncii si Partener in cadrul firmei de avocatura Dragne & Asociatii.

Conform legislatiei muncii aflate in vigoare, salariatului ii revine obligatia de confidentialitate (ce deriva din obligatia de fidelitate si obligatia de a respecta secretul de serviciu), dar, in acelasi timp, angajatorul si salariatul pot conveni includerea in contractul individual de munca a unei clauze specifice de confidentialitate, prin care se extinde sfera informatiilor considerate confidentiale.

Angajatorul poate pretinde de la salariat plata unor daune

Pentru a evita crearea unor situatii delicate si pierderea locului de munca, Daniel Cirstea recomanda salariatilor sa fie intotdeauna prudenti cu informatiile pe care le posteaza pe site-urile de socializare si sa evite comentariile legate de compania pentru care lucreaza, managementul acesteia, activitatea pe care o desfasoara si nemultumirile pe care le au fata de viata profesionala, mai ales ca, in aceste cazuri, angajatorul poate pretinde de la salariat si plata unor daune interese.

In cazul in care apare un astfel de conflict de munca si acesta nu se rezolva pe cale amiabiala intre partile implicate, problema poate ajunge in instanta. In general, in instanta, apararea invocata de salariati se refera la faptul ca informatiile, comentariile, opiniile exprimate pe retelele de socializare au un caracter privat, respectiv ca privesc strict viata personala a celui in cauza, neavand legatura cu activitatea lui profesionala.

Cu Facebook la instanta?

"Cand se ajunge la astfel de situatii si problema se incearca a fi transata in instanta, exista o anumita dificultate in probarea acuzatiilor pe care angajatorul le aduce salariatului. In general se considera ca acest gen de comentarii apartin sferei private, aceasta fiind bine delimitata fata de activitatea profesionala.

Sansele uneia sau alteia dintre parti de a castiga procesul depind de probele prezentate in instanta si de cat de convingatoare sunt acestea. Daca angajatorul reuseste sa demonstreze ca faptele au depasit sfera privata si ca s-a produs un prejudiciu real, evident ca are sanse de castig", explica avocatul de la Dragne & Asociatii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#mesaje Facebook, #sanctiuni angajator mesaje Facebook, #concedieri mesaje Facebook , #Confidentialitate