Dupa dezamagirea Facebook, retelele sociale nu indraznesc sa se mai listeze

Marti, 29 Mai 2012, ora 19:01
2011 citiri
Dupa dezamagirea Facebook, retelele sociale nu indraznesc sa se mai listeze

Reteaua sociala VKontakte din Rusia va amana lansarea Ofertei Publice Initiale (IPO), temandu-se ca listarea sa la bursa va avea o evolutie similara cu cea a companiei Facebook.

Pavel Durov, directorul executiv si fondatorul retelei sociale VKontakte, care a vandut un pachet de 39,9% din actiunile companiei catre Mail.Ru Group, a spus marti ca va amana lansarea Ofertei Publice Initiale pe termen nedefinit, potrivit Reuters.

"Oferta Publica Initiala a Facebook a distrus credinta mai multor investitori privati in retelele sociale", a spus Pavel Durov pe reteaua sociala Twitter. Investitorii au suferit de pe urma listarii Facebook, ale carui actiuni se vand acum cu 31 de dolari, cu 16% sub pretul de listare de 38 de dolari/actiune.

Oferta Publica Initiala a Facebook, estimata la 16 miliarde de dolari, s-a transformat, din cea mai asteptata tranzactie a tuturor timpurilor, intr-un subiect disputat in instanta, dupa ce micii investitori au initiat mai multe procese impotriva Facebook si a bancilor de investitii, care s-au ocupat de operatiune. Aceste institutii au fost acuzate ca au anuntat numai marii investitori institutionali ca prognoza de crestere a veniturilor si profitului prezentata in prospectul pentru listare este deja contrazisa de realitate.

VKontacte urma sa se listeze in 2012 sau 2013

Pavel Durov spunea in ianuarie ca grupul intentiona sa prezinte Oferta Publica Initiala in 2012 sau 2013, desi pietele de capital au fost inghetate in mare parte a anului pe fondul incertitudinilor generate de criza din zona euro. Declaratia lui Pavel Durov a fost facuta in contextul in care oficialii Mail.Ru au declarat ca ii vor preda lui dreptul de vot pentru pachetul de 39,9%.

Mail.Ru a spus intr-un comunicat ca va coopera cu Pavel Durov "intr-o serie de probleme legate de companiile de Internet din Rusia in contextul competitiei globale".

Mail.Ru, care detine si un pachet de actiuni la Facebook, are o participatie de 52% la VKontakte impreuna cu Pavel Durov, potrivit Renaissance Capital si analistului IT David Ferguson.

Mail.Ru si-a dorit sa detina controlul VKontakte, dar cum acest lucru nu s-a intamplat din cauza refuzului actionarilor principali ai retelei sociale, a decis sa se alieze cu Pavel Durov pentru a-si proteja interesele. Mail.Ru a lansat Oferta Publica Initiala in valoare de un miliard de dolari la Bursa din Londra, in 2010, pretul unei actiuni fiind de 27,70 de dolari. In prezent, actiunile acestei companii sunt tranzactionate la 34 de dolari si au castigat 27% in acest an, in parte datorita si anuntului privind viitoarea listare a Facebook.

Cel mai bogat om din Rusia, Alisher Usmanov, este unul dintre proprietarii Mail.Ru. Presa anuntase ca acesta urma sa isi vanda participatia la Facebook in cadrul Ofertei Publice Initiale, in schimbul sumei de 705 milioane de dolari.

#VKontakte Oferta Publica Initiala, #listare bursa VKontakte, #amanare listare VKontakte, #retea sociala IPO amanare, #retea sociala Rusia listare , #Retele sociale