Nasdaq a crescut la 62 mil. de dolari compensatiile brokerilor afectati de lansarea IPO a Facebook

Sambata, 21 Iulie 2012, ora 13:02
1795 citiri
Nasdaq a crescut la 62 mil. de dolari compensatiile brokerilor afectati de lansarea IPO a Facebook

Nasdaq OMX Group Inc. (NDAQ), a doua bursa ca marime din Statele Unite ale Americii, si-a reorganizat propunerea privind compensatiile brokerilor care au pierdut bani odata cu lansarea Ofertei Publice Initiale (IPO) a retelei sociale Facebook, crescand valoarea acestora la 62 milioane de dolari cash.

Amendamentul, determinat de criticile de pe piata Wall Street, a crescut valoarea compensatiilor financiare de la 40 de milioane de dolari si desfiinteaza o propunere de a imprumuta majoritatea banilor prin costuri mai reduse la tranzactionare, potrivit unei decizii a Comisiei pentru Bursa si Titluri de Valoare. Brokerii care au ajutat clientii vor fi platiti primii, potrivit Bloomberg.

"Este o tentativa a Nasdaq de a arata ca isi da seama de problemele care ii fac nefericiti pe clientii sai", a spus Larry Harris, profesor de finante si economie la University of Southern California din Los Angeles. "In mod sigur, prezentarea acestei oferte in varianta cash este mult mai placuta pentru autoritatile de reglementare si pentru competitori".

Problemele aparute pe Nasdaq la listarea Facebook

Intarzierile si defectiunile inregistrate pe piata Nasdaq au fost primele semne ale problemele aparute pe 18 mai, la lansarea Ofertei Publice Initiale a companiei Facebook.

Tranzactionarea a fost intarziata cu jumatate de ora, iar problemele au continuat cand pachetele de actiuni rezervate au incetinit intreg procesul si a lasat investitorii nesiguri de statusul actiunilor lor. Pierderile financiare ale investitorilir au dus la actionarea in instanta a companiei Facebook.

La inchiderea bursei Nasdaq de vineri, actiunile Facebook erau tranzactionate la 28,76 de dolari, la un nivel cu 24% mai mic fata de pretul stabilit de emitenti, desi titlurile companiei au mai crescut fata de minimul de 25,87 de dolari inregistrat in iunie.

"Regretam profund problemele intampinate in timpul Ofertei Publice Initiale a Facebook", a spus directorul executiv al Nasdaq, Robert Greifeld intr-un comunicat de presa. "Nu am reusit sa ne ridicam la nivelul standardelor inalte care au rezultat din istoria noastra indelungata in care am oferit o tehnologie remarcabila membrilor nostri si clientilor de pe bursa. Am invatat ceva din aceasta experienta si vom continua sa imbunatatim platformele de tranzactionare".

Nasdaq a propus Comisiei pentru Bursa si Titluri de Valoare ca planul de acordare a compensatiilor sa dateze din 23 iulie. Publicul va putea sa isi prezinte opinia despre aceasta masura, iar Comisia pentru Bursa si Titluri de Valoare trebuie sa aprobe implementarea lui. Nasdaq OMX se asteapta ca toate compensatiile sa fie oferite intr-o perioada de sase luni.

"Aceasta propunere reflecta efortul Nasdaq de a identifica ce categorii de investitorii si membri au fost afectati in mod obiectiv si tipul si domeniul daunelor, pentru a propune un plan echitabil si echilibrat din punct de vedere al reglementarilor pentru a-i include pe membrii si investitorii afectati de aceasta problema", au spus oficialii bursei.

Companii afectate de lansarea Ofertei Publice Initiale a Facebook

Printre firmele care vor primi compensatii financiare s-ar putea numara si Knight Capital Group Inc., un broker din New Jersey care a raportat o scadere de 79% a castigurilor saptamana aceasta, includiv o pierdere de 35,4 milioane de dolari, in urma Ofertei Publice Initiale a Facebook. Fara aceasta pierdere si excluzand un castig inainte de impozitare, profitul acestei companii ar fi crescut cu 5,3%.

Citadel LLC, o companie din Chicago condusa de Ken Griffin, a pierdut de asemenea 35 milioane de dolari din cauza problemelor aparute la lansarea Ofertei Publice Initiale a Facebook, potrivit unei surse apropiate firmei.

Actiunile Facebook au fost vandute de emitenti la 38 de dolari pe data de 17 mai. Stabilirea pretului listarii a durat cu o jumatate de ora mai mult decat planuise Nasdaq. Intarzierea si defectiunile aparute in software au afectat 30 de milioane de actiuni supuse licitarii.

O eroare a impiedicat intrarea in procesul de licitatie a rapoartelor de tranzactionare, astfel incat acestea nu au putut fi emise catre brokeri. Nasdaq a decis sa opreasca tranzactionarea intre orele 11.30 si 1.50 PM.

Unele comenzi pentru actiuni depuse inainte de 11.30 au primit executii la pret diferite de valoarea de 42 de dolari stabilita anterior, facandu-i pe cumparatori sa plateasca mai mult si pe vanzatori sa primeasca mai putin decat trebuia, au spus oficialii Nasdaq intr-o notificare pe data de 21 mai.

Planul de plata al Nasdaq

Programul de plata anuntat de Nasdaq pe data de 6 iunie urma sa acopere trei patri de comenzi pentru actiuni: vanzarile avand un pret de 42 de dolari sau mai putin care nu au fost performate, cumpararile de actiuni la un pret de 42 de dolari si anumite tipuri de comenzi care au intrat pe piata la 1.50 PM, in ziua lansarii Ofertei Publice Initiale.

Comenzile eligible pentru actiuni le includ numai pe cele trimise inainte de 11.30 AM care au fost afectate de eroarea tehnica aparuta la Nasdaq si pe acelea in cazul carora firmele au fost nesigure de rezultatul cererii de tranzactionare. Comenzile care nu se clasifica pentru a primi compensatii includ "pierderile atribuite unor intarzieri in executarea mesajului cand, de fapt, un rezultat era deja sigur", a sous Eric Noll, vicepresedinte al serviciului de tranzactii in cadrul Nasdaq.

Nasdaq a adaugat vineri o a patra categorie: comenzile pentru cumpararea actiunilor mai mari de 42 de dolari pe care firmele au incercat sa le anuleze si au fost executate. Cererile incluse in aceasta categorie vor fi reduse cu 30% in calcularea pierderii pe bursa, au precizat reprezentantii Nasdaq.

Platile vor fi facute in doua etape pentru a le oferi prioritate brokerilor care au rambursat bani clientilor pentru pierderile acestora. Nasdaq va plati firmele membre pentru sumele pe care le-au dat clientilor pentru a compensa pierderile directe din tranzactionare. Daca sumele depasesc valoarea de 62 milioane de dolari, platile vor fi distribuite proportional.

Platile catre firme care au suferit pierderi de proprietate prin tranzactionare vor urma celor distribuite in prima transa. Plata va fi conditionata de acceptul brokerilor pentru a elibera Nasdaq de orice vina privind Oferta Publica Initiala a Facebook. Nasdaq a spus ca a inclus aceasta cerere "pentru a evita intarzierea si cheltuielile unui litigiu care nu este necesar", in ciuda imunitatii sale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Facebook brokeri compensatii, #Nasdaq compensatii IPO Facebook, #Nasdaq plan masuri compensatii, #listare Facebook compensatii , #Retele sociale