Presedintele Societe Generale, despre evolutia SUA in era Trump, riscurile din Italia si evolutia euro

Miercuri, 16 Noiembrie 2016, ora 11:34
5090 citiri
Presedintele Societe Generale, despre evolutia SUA in era Trump, riscurile din Italia si evolutia euro
Foto: Facebook/ Donald J. Trump Public Figure

Orice moneda are doua fete, iar americanii ar putea sa se convinga rapid de acest lucru, daca presedintele ales isi va pune in aplicare politicile protectioniste fata de importurile din China si Mexic, sustine presedintele bancii Societe Generale.

Lorenzo Bini Smaghi este de parere ca economiile emergente ar avea mai putin de suferit decat cea americana, in cazul in care Donald Trump va aplica suprataxe pentru importuri, informeaza CNBC.

Atac la clasa de mijloc

Pe fondul evolutiei anemice a economiei globale, un pas catre protectionism nu ar face decat sa inrautateasca lucrurile in comertul mondial, iar dizolvarea acordurilor comerciale de catre SUA, un proiect despre care Trump crede ca ar putea revigora economia locala, s-ar dovedi un miraj periculos.

In ciuda promisiunilor de relaxare fiscala anuntate de noul presedinte american, retorica sa protectionista ar putea dauna clasei de mijloc din Statele Unite, crede Bini Smaghi.

"Vorbim despre pericolul unei politici protectioniste, despre care nu stim nici cum va fi implementata si nici cum va fi de folos clasei mijlocii din SUA", a precizat presedintele grupului financiar francez.

In acelasi timp, pachetul de masuri fiscale propus de Trump si echipa sa ar avea ca rezultat aprecierea dolarului si deprecierea monedei euro, un scenariu care va avantaja politica monetara actuala a Bancii Centrale Europene, chiar si in contextul continuarii programului de relaxare cantitativa implementat de Mario Draghi.

Inca un soc in Italia?

De partea cealalta a Atlanticului, presedintele Societe Generale vede un risc crescut de instabilitate politica in Italia, unde referendumul pentru modificarea Constitutiei ar putea subrezi pozitia premierului Matteo Renzi.

"Indiferent de rezultat, Renzi va pierde din putere si vom avea un guvern mai slab. Sa nu uitam ca, in februarie 2018, Italia va avea alegeri generale. Deci vom avea un guvern instalat doar pentru un an. Va fi un alt an pierdut", a subliniat Lorenzo Bini Smaghi.

Presedintele bancii franceze crede ca pasul pentru reformarea Constitutiei italiene este necesar, indiferent de solutia pe care o va alege electoratul.

"Trebuie sa mearga mai departe cu acest proiect, altfel va fi un semnal pentru generatiile viitoare de politicieni ca Italia nu poate fi reformata, iar acest lucru va reverbera in pietele financiare intr-un mod negativ", a apreciat bancherul.

#economie sua, #comert mondial, #politici protectioniste SUA, #acorduri comerciale SUA, #Group Societe Generale, #referendum Italia , #Management