Situatia din Spania se complica. Analistii prevad o criza pe termen mediu

Luni, 21 Decembrie 2015, ora 11:19
6367 citiri
Situatia din Spania se complica. Analistii prevad o criza pe termen mediu
Foto: Wikimedia

Alegerile generale din Spania arunca regatul iberic intr-o pozitie in care nu este exclusa aparitia unei crize politice si economice pe termen mediu, considera analistii Societe Generale.

Calculele privind formarea unui nou guvern sunt in masura sa complice lucrurile, premierul Rajoy fiind obligat sa ia in calcul o serie de compromisuri care pot pune in pericol proiectele de reforma si de consolidare fiscala, anunta CNBC.

Aliati de conjuctura

Pentru a ramane la putere, Partidul Popular condus de premierul Mariano Rajoy trebuie sa isi gaseasca rapid aliatii cu care sa obtina majoritatea parlamentara.

Pentru moment, liderul guvernului de la Madrid nu are decat variante de aliante "aproape imposibile" pentru a-si continua politica de austeritate si crestere a taxelor.

Partidul Socialist, condus de Pedro Sanchez, ar reprezenta optiunea care ar asigura o majoritate electorala covarsitoare, dar cei doi lideri au viziuni diferite asupra dezvoltarii economice viitoare a Spaniei.

A doua optiune ar reprezenta-o Ciudadanos (Cetatenii), o miscare de centru nou lansata pe scena politica din Spania, dar liderii acesteia pot opta atat pentru o alianta cu Popularii, cat si pentru una cu Socialistii si Podemos.

O tactica la care ar putea regurge Rajoy este sa rupa parlamentari catalani din arcul de stanga, de la Socialisti si Podemos, votantii din regiune indreptandu-si atentia spre aceste doua partide.

Pentru aceasta insa, Rajoy va trebui sa isi calce pe inima si sa ofere mai multe drepturi minoritatii catalane care ameninta cu declansarea procesului de secesiune.

"Probabil ca nu va fi vorba de independenta, ceea ce este exact ce vor catalanii, dar ar putea sa acorde o autoritate sporita Barcelonei, ca oras", considera Colin Chapman, fondator al ASEAN Strategies.

Punct de criza

Constitutia Spaniei nu specifica perioada de timp alocata constituirii unui nou guvern, iar aceasta criza politica s-ar putea prelungi pentru cateva saptamani sau cateva luni, punand in pericol procesul de recuperare fiscala din tara.

"Acest tip de instabilitate politica laolalta cu lipsa intentiei de reforma manifestata in mai toate platformele electorale, reduc posibilitatea unei consolidari fiscale semnificative si a aplicarii masurilor de reforma.

O astfel de situatie ameninta sustenabilitatea datoriei publice a Spaniei pe termen mediu", considera analistii Societe Generale.

#criza politica Spania, #alegeri generale Spania 2015, #Mariano Rajoy, #datorie publica Spania , #Rezultate financiare