Bursa isi adanceste pierderile dupa decizia CC

Vineri, 25 Iunie 2010, ora 14:01
1479 citiri
Bursa isi adanceste pierderile dupa decizia CC

Bursa era in scadere cu 5,32%, la jumatatea sedintei interbancare de vineri, in timp ce actiunile celor cinci societati de investitii financiare consemnau o pierdere de 8,7%, dupa ce Curtea Constitutionala a decis ca unele dintre masurile de austeritate propuse de Guvern sunt neconstitutionale, precizeaza Mediafax.

"Imediat dupa anuntul privind decizia Curtii Constitutionale, au fost realizate vanzari puternice si au existat chiar si momente de panica in piata.

Decizia creeaza incertitudine atat in plan economic, cat si politic, ceea ce ii determina pe investitori sa vanda, intrucat estimeaza scaderea puternica a cotatiilor", a declarat pentru MEDIAFAX traderul firmei de brokeraj Intercapital Invest, Mihai Muresian.

Judecatorii Curtii Constitutionale (CC) au decis vineri ca dispozitiile articolului 1 litera c) din Legea privind stabilirea unor masuri in domeniul pensiilor sunt neconstitutionale, la fel si articolul 9 referitor la diminuarea cu 15% a cuantumului brut al pensiilor cuvenite sau aflate in plata.

Decizia CC ar putea avea ca efect amanarea acordarii urmatoarei transe de la Fondul Monetar International si refacerea scrisorii de intentie.

BET, indicele celor mai lichide zece companii listate, era in scadere cu 5,65%, in jurul orei 13:30, in timp ce indicele extins, BET-XT, care reflecta tendinta primelor 25 de titluri in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile, se situa cu 6,7% sub nivelul de joi.

Actiunile companiilor din sectorul energetic, a caror evolutie este urmarita de indicele BET-NG, consemnau o corectie medie de 4,56%, cea mai redusa din piata.

Valoarea operatiunilor realizate la BVB in prima jumatate a sedintei de vineri se ridica la 36 milioane de lei (8,5 milioane de euro), iar cele mai lichide erau titlurile SIF Oltenia (SIF5), cu un rulaj de 10,28 milioane de lei, urmate de actiunile BRD-Groupe Societe Generale (BRD), cu tranzactii de 4,98 milioane de lei, si de cele ale SIF Moldova (SIF2), cu o lichiditate de 4,48 milioane de lei.

Compania lui Trump debutează pe bursă. Evaluarea de 9 miliarde pare exagerată, spun unii experți
Compania lui Trump debutează pe bursă. Evaluarea de 9 miliarde pare exagerată, spun unii experți
Trump Media, compania fostului președinte american Donald Trump, care deţine reţeaua de socializare Truth Social, debutează marţi, 26 martie, la bursă, pe piaţa NASDAQ, transmite CNBC....
#burse, #americane, #sedinta, #indici, #actiuni, #cotatii , #stiri Societe Generale