Case la preturile lui 2003

Miercuri, 13 Septembrie 2006, ora 03:06
1257 citiri

Odata cu explozia creditului pe piata bancara romanesca, fenomen care se manifesta de cativa ani, a aparut si reversul medaliei, restantele la rambursare.Daca se ajunge la licitatie, pretul de pornire al unui apartament, care pe piata se vinde cu 65.000 de euro, poate fi si de 30.000 de euro.

Pana la aparitia Biroului de Credit, un client mai indraznet putea foarte usor sa acceseze cateva imprumuturi de la banci diferite fara prea multe batai de cap. Cu o declaratie pe propria raspundere data ofiterului de credit, ca nu are alte imprumuturi, curajosul putea "rostogoli" 4-5 credite. Dupa aparitia Biroului, bancile pot afla "trecutul financiar" al solicitantului si pot evalua solvabilitatea si potentialul de calificare pentru un nou credit.

Daca pentru cateva zile de intarziere banca aplica doar o dobanda penalizatoare, pentru perioade mai mari de 90 de zile se poate ajunge, conform legii, la executarea silita a datornicului.

"In general, procesul de recuperare a creditelor incepe dupa 20 de zile de la constatarea neplatii. In prima etapa clientii sunt contactati telefonic, primesc scrisori din partea bancii sau mesaje atasate la extrasele de cont prin care sunt informati asupra sumelor restante.

Neplata unei restante mai mult de 30 zile implica transmiterea informatiilor despre clienti si credite la Biroul de Credit si Centrala Riscurilor Bancare", spune Elena Cosma, Directorul Directiei Credite Neperformante din cadrul BRD-Groupe Societe Generale.

Dupa inregistrarea celei de-a doua restante, banca transmite clientilor scrisori de notificare invitandu-i pentru a discuta si evalua impreuna posibilitatile de reglare a neplatilor. Conform afirmatiilor directorului BRD, pentru clientii care nu raspund la apelurile bancii si inregistreaza mai mult de trei restante, banca demareaza procedurile judiciare pentru recuperarea creditului si a dobanzilor calculate, respectiv trimiterea contractelor de credit si garantii la instantele judecatoresti si predarea dosarelor de credite la executorii bancari.

Legea tine cu datornicii

Procesul decurge destul de anevoios. Banca pagubita face o cerere catre executorul bancar de executare silita a datornicului. Executorul cere acordul instantei locale in privinta executarii silite, iar dupa primirea acestuia va trimite o somatie de plata debitorului sau garantului.

Daca nici dupa acest nou termen nu se plateste datoria, se ajunge la licitatie. Totodata, se face si anuntul de vanzare intr-un ziar cu tiraj important si afisarea pe usa primariei si judecatoriei locale pe raza carora se afla bunul considerat ca garantie.

In cazul creditelor garantate cu polite de risc financiar, banca cere despagubirea direct de la asigurator, in baza contractului de asigurare incheiat.

Societatea de asigurari se va indrepta catre executarea debitorului, acesta nefiind absolvit de la plata datoriilor catre banca. Vanzarea la licitatie, atat pentru bunurile mobile, cat si pentru cele imobile, se desfasoara conform dispozitiilor Codului de Procedura Civila. Stabilirea pretului se face de catre un expert evaluator, iar de cele mai multe ori acest pret este mult sub cel al pietei.

Daca la prima strigare nu exista nici o oferta egala cu pretul de pornire, se va stabili un nou termen, iar pretul de pornire va fi diminuat considerabil. Totodata, asigurarea de deces nu constituie o garantie. "Polita de asigurare se cesioneaza in favoarea bancii, iar asigurarea nu poate fi incasata, decat daca se iveste evenimentul asigurat si anume decesul debitorului", a adaugat Cosma. In general, bancile prefera sa gaseasca o forma de acoperire a debitului impreuna cu clientul si sa nu se ajunga in faza executarii silite.

Pentru ca formalitatile si procedurile de executare a garantiilor sau a altor bunuri identificate ca apartinand debitorilor implica timp si costuri suplimentare pentru banca, adesea se recurge la reesalonarea ratelor restante, bineinteles in conditiile in care clientii colaboreaza cu banca.

De remarcat faptul ca intregul proces de executare silita poate dura pana la noua luni sau mai mult daca datornicul face uz de chichitele permise de lege, precum contestatii la executare sau plangeri penale.

Biroul de Credit, carnetul de note pentru debitorii persoane fizice

* Ultimele date ale Biroului de Credit, institutia infiintata de banci pentru a-i monitoriza pe rau-platnici, estimau ca valoarea totala a creditelor restante depaseste 238 de milioane lei.

* Portretul-robot al restantierului: barbat cu varsta intre 35 si 39 de ani, din Bucuresti cu un credit de consum de pana la 1.000 lei. Cea mai mare restanta in euro, 180.000, este a unui barbat din judetul Ilfov care a contractat un credit imobiliar.

* Peste 75% din numarul restantelor si aproximativ 80% din valoarea acestora se inregistrau la creditele de consum. Imprumuturile acordate prin intermediul cardurilor de credit se plaseaza pe locul al doilea, cu peste 20% din numarul restantelor si aproximativ 15% din valoare.

* Sute de persoane se afla datorita neglijentei bancilor pe listele Biroului pentru datorii mai mici de 1 leu.

Banii Nostri