Creditarea in valuta ar putea fi interzisa in Europa Centrala si de Est

Joi, 18 Martie 2010, ora 23:43
1644 citiri
Creditarea in valuta ar putea fi interzisa in Europa Centrala si de Est

Bancheri, reprezentanti ai autoritatilor de reglementare si oficiali ai sectorului financiar din Europa Centrala si de Est ar putea decide, vineri, la Atena, o prima masura coordonata de oprire a unor forme de creditare in valuta considerate active toxice, potrivit unor surse.

La reuniunea de la Atena a grupului informal cunoscut sub numele de Initiativa de la Viena va fi discutat un proiect care propune scoaterea in afara legii a creditelor de consum in valuta, au spus patru surse apropiate situatiei.

Proiectul propune si oprirea creditelor in alte valute decat euro si dolarul, masura care vizeaza francul elvetian si yenul japonez. Planul nu face totusi referire la cea mai dificila problema, cea a imprumuturilor ipotecare in euro.

Chiar daca rezolvarea problemei creditelor ipotecare in euro va dura mai mult, aprobarea proiectului poate intensifica discutiile referitoare la reglementarea pietelor diverse din fostul bloc comunist. "Putem ajunge rapid la un acord referitor la imprumuturile in franci si yeni, dar problema creditelor ipotecare in euro va fi mai dificil de rezolvat", a spus una dintre surse.

Pana in prezent, numai Ungaria a restrictionat creditele ipotecare in euro printr-un set de reguli care au intrat in vigoare in acest an. Autoritatea de reglementare a sectorului financiar din Polonia a anuntat, saptamana trecuta, ca analizeaza introducerea unor astfel de limite.

"Dialogul continua, presiunile se intensifica, in special din partea Bancii Centrale Europene", a adaugat sursa.

BCE a colaborat la redactarea propunerii cu Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare si Fondul Monetar International, ai caror reprezentanti vor fi prezenti la Atena.

Europa Centrala si de Est, pusa in pericol de preferinta pentru imprumuturi in valuta

Tendinta pupulatiei si a companiilor din Europa Centrala si de Est de a se imprumuta in valuta a fost unul din principalele motive pentru care regiunea s-a aflat in pragul colapsului financiar in 2009.

Gradul mare de indatorare a dus la cresterea puternica a deficitelor de cont curent si la instabilitatea valutelor, situatie care a necesitat interventia BCE si a Bancii Nationale a Elvetiei, pentru a evita o criza de lichiditati.

In plus, indatorarea mare in valuta a limitat capacitatea de interventie a autoritatilor, intrucat devalorizarea monedelor, care ar fi sustinut competitivitatea, ar fi putut provoca un default in masa.

Creditele in valuta, majoritatea ipotecare, reprezinta 30-70% din imprumuturile contractate de populatie in state precum Polonia, Ungaria, Romania, Bulgaria si Croatia, si chiar mai mult in tarile baltice.

Imprumuturile pentru achizitia de automobile, pe termen de 3-5 ani, sunt cel mai frecvent contractate in valuta, reprezentand 10-20% din totalul datoriilor populatiei, potrivit lui Hendrik Bremer, consultant la compania Roland Berger.

Proiectul de propuneri, redactat dupa o reuniune a Initiativei de la Viena gazduita in decembrie de BERD, recomanda autoritatilor de reglementare sa redacteze reguli mai stricte, in functie de conditiile din fiecare tara.

Daca legile nu vor putea fi incluse intr-o lege, ar putea fi impus un nivel mai ridicat al rezervelor de capital pentru imprumuturile in valuta, astfel incat acestea sa devina neprofitabile pentru banci.

Proiectul va cere bancilor-mama occidentale cu sucursale in Europa Centrala si de Est, membre ale Initiativei de la Viena, sa se angajeze, voluntar, sa puna capat actualelor practici de creditare.

Printre aceste banci se numara institutii precum UniCredit, Raiffeisen International, Erste Group Bank, Intesa SanPaolo, Societe Generale si KBC. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#bancheri, #centrala, #creditare, #est, #europa, #valuta , #stiri Societe Generale