Cutremurul din Japonia pune economia nipona la pamant

Luni, 14 Martie 2011, ora 10:06
1584 citiri
Cutremurul din Japonia pune economia nipona la pamant

Efectele cutremurului puternic din Japonia si ale valurilor tsunami care au urmat ar putea duce la stagnarea economiei nipone sau chiar la scaderea acesteia in urmatoarele doua trimestre, insa eforturile de reconstructie vor oferi sprijin cresterii activitatii in ultimele luni ale anului, transmite Mediafax.

Distrugerile provocate in Japonia de cutremurul cu o magnitudine de 8,9 si de valurile tsunami care au atins inaltimi de pana la zece metri sunt atat de uriase incat economistii si guvernul nipon nu au reusit sa evalueze efectele acestora asupra economei, noteaza Wall Street Journal.

Insa, avand in vedere dezastrele anterioare, analistii anticipeaza ca impactul problemelor infrastructurii de export si productiei industriale se va simti la nivelul Produsului Intern Brut in al doilea si al treilea trimestru, iar activitatea de reconstructie va genera crestere in ultimele trei luni ale acestui an.

"Dezastrele naturale au efecte negative imediate asupra cresterii, insa tind sa fie pozitive pe termen mediu. Pentru actualul trimestru exista riscul unui avans foarte slab sau chiar al unei scaderi economice", a afirmat Glenn Maguire, analist la Societe Generale.

Premierul nipon, Naoto Kan, a declarat recent ca dezastrul reprezinta cea mai mare criza care a lovit Japonia dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial. 

Activitatea industriei prelucratoare a fost suspendata in cursul weekend-ului, in conditiile in care constructorii auto si alti producatori industriali au inchis uzinele.

Guvernul si opozitia politica au convenit suplimentarea bugetului de stat pentru a raspunde efectelor calamitatilor.

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!
Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!
Economia Germaniei va stagna în 2024, potrivit ultimelor prognoze realizate de cele mai importante institute economice germane. Estimările privind evoluția PIB în Germania au fost revizuite...
#cutremur, #japonia, #economie, #nipona, #tsunami , #stiri Societe Generale