Dolarul s-a apreciat usor fata de euro pana in apropiere de 1,57 dolari/euro

Luni, 07 Aprilie 2008, ora 16:03
1314 citiri
Dolarul s-a apreciat usor fata de euro pana in apropiere de 1,57 dolari/euro

Dolarul s-a apreciat luni atat fata de yen, cat si de euro, urmand tendinta de scumpire de pe pietele de capital si de credit, deoarece investitorii au ignorat statisticile pentru piata muncii din SUA, incurajati de eforturile bancii centrale de a tempera criza creditelor, relateaza Reuters.Euro era cotat dupa pranz cu 1,5710 dolari, in scadere cu 0,2% fata de cotatia de la inchiderea sedintei de tranzactionare de la sfarsitul saptamanii trecute, dar recuperand totusi o parte din deprecierea de 0,7% din prima parte a sedintei.


Bancherii centrali si ministrii de finante din tarile membre ale grupului celor cele mai industrializate sapte state (G7) se vor reuni la Washington la sfarsitul acestei saptamani si vor discuta un set amplu de propuneri, menite sa restabileasca increderea in sistemul bancar afectat de criza creditelor.


Printre acestea se includ cresterea transparentei, inasprirea standardelor privitoare la securitizarile bancilor, cresterea puterii de supraveghere a autoritatilor si chiar luarea unor masuri mult mai drastice referitoare la salvarea bancilor ce dau faliment, in cazul in care se concretizeaza cel mai pesimist scenariu.


Astfel de miscari sustin dolarul, pe care investitorii l-au vandut masiv in ultimele luni, in contextul in care accentuarea turbulentelor din sistemul bancar american a determinat Federal Reserve sa diminueze dobanda de politica monetara pana la 2,25%.


Cresterea optimismului - legat de asteptarea ca partea cea mai grea a crizei financiare a trecut - a alimentat, intr-o anumita masura, apetitul pentru risc, dar analistii spun ca speculatiile potrivit carora cresterea economica din SUA va incetini in continuare ii vor influenta pe traderi, ceea ce va crea presiuni asupra dolarului.


"Asistam in prezent la batalia dintre doua forte", a comentat, pentru Reuters, seful departamentului de strategie pentru piete valutare de la Societe Generale (SocGen), Vincent Chaigneau. "Jucatorii din piata sunt optimisti cu privire la activele riscante, dar am observat si statistici foarte slabe din SUA, cum ar fi cele pentru piata muncii. Perspectiva macroeconomica este ingrijoratoare, iar traderii va trebui sa isi dea seama in cele din urma ca Federal Reserve va cobori si mai mult dobanda cheie", a adaugat Chaigneau.


Economia americana a pierdut in martie 80.000 de locuri de munca, cel mai accentuat declin din ultimii cinci ani, in timp ce rata somajului a atins un maxim al ultimilor doi ani si jumatate, de 5,1%.


Dolarul s-a apreciat cu 0,3% fata de un cos alcatuit din sase valute, pana la 72,132 puncte, dupa ce se apreciase anterior pana la 72,433 puncte.


"Cursul dolarului nu a mai reactionat la statisticile americane in ultimele saptamani", a afirmat directorul de strategie pentru piete valutare de la banca britanica HSBC, Paul Mackel. "Dolarul reactioneaza mai degraba la evolutia de pe piata, la imbunatatirea randamentelor de pe pietele monetare sau de credit", a adaugat Mackel.


Dolarul s-a apreciat cu mai mult de 1% fata de yenul japonez cu randament foarte mic, pana la cotatia de 102,55 yeni/dolar, evolutie sustinuta de temperarea volatilitatii la cotractele la termen de o luna de tip optiuni pe dolar/yen pana la un minim al ultimei luni.


Reducerea volatilitatii ii incurajeaza pe traderi sa faca tranzactii speculative de tip carry trades, in care se imprumuta in valute cu randament mic pentru a finanta cumpararea unor active cu randament mai mare.


O apreciere peste nivelul de 102,95 yeni/dolar ar duce moneda americana la un maxim al ultimei luni.


Euro s-a apreciat fata de yen cu aproape 1%, pana la 161,27 yeni/euro.