Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Fitch a coborat la 'A+' ratingul Societe Generale pentru credite pe termen lung

Fitch a coborat la 'A+' ratingul Societe Generale pentru credite pe termen lung

Agentia de evaluare Fitch Ratings a coborat luni la 'A+', de la 'AA-' ratingul grupului bancar francez Societe Generale (SocGen) pentru credite pe termen lung, cu o perspectiva stabila, informeaza Reuters, conform Newsin.

In acelasi timp, agentia a confirmat ratingul pentru credite pe termen scurt, la 'F1+'.


Scaderea ratingului reflecta profitabilitatea scazuta a grupului, ale carui rezultate financiare sunt inca marcate de deprecieri ale valorilor mobiliare, de 1,5 miliarde euro, in primul trimestru din 2009, si costuri ridicate.


Agentia se arata ingrijorata de portofoliul mare de valori mobiliare lipsite de lichiditate ale SocGen, de 43 miliarde euro, care ar putea scadea profitabilitatea diviziei de investitii bancare.


Mai mult, Fitch arata ca deteriorarea calitatii imprumuturilor prezinta ingrijorari, mai ales pe piata din Europa Centrala si de Est, precum si in Rusia.


Expunerea bancii in aceste regiuni reprezinta 11% din expunerea totala a companiei la finalul lui 2008. Agentia se asteapta ca aceste portofolii sa se inrautateasca semnificativ in timpul anului financiar 2009/2010.


Saptamana trecuta, agentia de evaluare Standard & Poor's (S&P) a coborat, de la 'AA-/A-1+' la 'A+/A-1', ratingurile pentru credite pe termen lung si scurt ale SocGen, ca urmare a ingrijorarii legate de elasticitatea castigurilor, in contextul deteriorarii economiei mondiale.


Standard & Poor's se astepta anterior ca SocGen sa mentina in 2009 un profit consolidat in apropiere de nivelul celui din 2008, dar a eliminat in prezent aceasta varianta, se mai arata imn comunicatul agentiei de rating.


Societe Generale SA, cea de-a treia banca franceza, a raportat pierderi de 278 milioane euro in primul trimestru, din cauza deprecierilor de active si a provizioanelor pentru imprumuturi riscante, potrivit Bloomberg.


In primul trimestru din 2008, banca inregistrase castiguri de 1,1 miliarde euro, iar analistii chestionati de Bloomberg mizasera pe un profit de 332 milioane euro in trimestrul I din 2009.


Societe Generale este prezenta in Romania prin BRD SocGen (BRD), care a obtinut in primul trimestru din 2009 un profit net de 210 milioane lei (49 milioane euro), in scadere cu 19% fata de intervalul similar al anului trecut, in special pe fondul cresterii semnificative a costului riscului de credit. Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 631 ori
Citeste mai multe desprecredite fitch rating socgen