Germania, noua speranta pentru economia Europei

Joi, 19 Februarie 2009, ora 09:00
2846 citiri
Germania, noua speranta pentru economia Europei

Euro s-a apreciat, recuperand aproape trei zile de pierderi in fata dolarului, pe baza semnalelor si speculatiilor legate de actiunile pe care Germania - cea mai mare economie europeana - le va intreprinde pentru a limita efectele crizei.

Moneda unica europeana s-a ridicat de la nivelul minim atins in ultimele trei luni, ca urmare a declaratiilor ministrului german de finante Peer Steinbrueck conform carora Germania isi va arata "capacitatea de a actiona", in conditiile in care toate tarile care folosesc moneda unica se lupta cu efectele crizei financiare, informeaza Bloomberg.

Merkel va tine astazi o conferinta de presa impreuna cu presedintele Comisiei Europene, Jose Barroso, la Berlin.

"Tarile apartinand zonei Euro au inceput sa recunoasca importanta sistemului financiar si sa il trateze in mod adecvat", a declarat Akio Yoshino, economist sef la Societe Generale.

"Optimismul privind stabilizarea sistemului financiar european poate ajuta intarirea euro si revenirea din recentul declin".

Cabinetul Merkel a aprobat, de asemenea, proiectul de lege care va permite guvernului german preluarea Hypo Real Estate, ceea ce va reprezenta prima nationalizare a unei banci din 1930 pana in prezent.

De asemenea, autoritatile au primit dreptul de a cumpara pachete de actiuni in bancile relevante pentru sistemul financiar german.

Si daca in Europa apar sperante legate de o revigorare a Germaniei, in Statele Unite, Rezerva Federala anunta ca nu a fost atins inca apogeul crizei.

Fed-ul a anuntat ieri ca situatia economica este mai rea decat se estima si ca se va deteriora in continuare, in 2009, neexistand nici un semn de revigorare a pietei de locuinte, anunta Associated Press.

Estimarile Rezervei Federale indica, de asemenea, un maxim al somajului in jurul a 8,8% anul acesta si ca economia se va contracta pentru un intreg an calendaristic, pentru prima oara dupa 1991.

Raportul a fost facut public la cateva ore dupa informatiile oficiale privind demararea construirii de noi locuinte, informatii care indica o scadere la niveluri record.

Exista, insa, si o posibila parte pozitiva a acestor informatii, conform unor analisti. In masura in care nu se mai construiesc locuinte noi, cererea ar trebui sa creasca pentru locuintele deja existente pe piata, ceea ce, automat, le poate creste acestora valoarea determinand, mai departe, reluarea creditarii si a constructiilor.

Multi analisti independenti considera ca actuala rata a somajului, de 7,6 procente - nivel maxim pentru ultimii 16 ani - va ajunge la cel putin 9 procente pana la inceputul anului viitor, in ciuda pachetului de stimuli economici in valaorea de aproape 800 miliarde, aprobat de Obama.

Fed-ul considera, de asemenea, ca economia se va contracta anul acesta cu 0,5 pana la 1,3 procente. Ultima oara cand economia americana a inregistrat o contractie de-a lungul unui intreg an calendaristic a fost in 1991, contractie de 0,2 procente. Daca estimarile actuale sunt corecte, economia americana va egala nivelul din 1982 cand a suferit o recesiune severa de 1,9 procente.

 

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!
Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!
Economia Germaniei va stagna în 2024, potrivit ultimelor prognoze realizate de cele mai importante institute economice germane. Estimările privind evoluția PIB în Germania au fost revizuite...
#criza, #economie, #euro, #europa, #germania , #stiri Societe Generale