Marile banci ieftinesc banii

Sambata, 22 Octombrie 2005, ora 05:40
1011 citiri

In vreme ce Raiffeisen Bank a reluat creditarea in valuta, dupa o scurta perioada de absenta a acestui instrument, scazand comisioanele, Banca Romana de Dezvoltare- Groupe Societe Generale (BRD) si Banca Comerciala Romana au redus mai multe rate ale dobanzii, atat pentru creditul personal, cat si pentru creditul auto. Banca Comerciala Romana (BCR), in schimb, nu se grabeste sa coboare prea mult dobanzile la credite, chiar daca ratele afisate pentru depozitele la termen au suferit o usoara scadere. Doua din marile banci au inceput sa coboare fie ratele dobanzii, fie comisioanele. Bancile urmeaza o tendinta lansata in aceasta toamna de HVB, care a dat startul reducerii dobanzilor la lei pana aproape de cele pentru creditele in euro. Saptamana aceasta BRD-SocGen a afisat dobanzi in scadere, Raiffeisen a reluat creditarea in euro, la acelasi nivel redus pe care l-a practicat anterior si a anuntat o reducere a comisioanelor. Mai mult, Raiffesien a pornit si o oferta promotionala temporara, in care dobanzile la lei sunt reduse cu pana la 4%, pentru credite situate in anumite paliere fixe de suma. BRD a decis, totodata, sa extinda perioada de creditare la opt ani pentru creditul auto si sa coboare dobanda substantial sub cea a pietei pentru cei ce achizitioneaza autoturisme produse de grupul Renault-Nissan, inclusiv marca Dacia Logan. Raiffeisen anuntase la inceputul lunii ca opreste creditele in valuta pentru ca si-a atins plafonul maxim pentru astfel de imprumuturi, limitat prin noile masuri ale bancii centrale. Austriecii au decis insa, sa reia creditarea in valuta, reluand imprumutul personal Flexicredit cu dobanda de 9,5% in euro, insa numai pentru sume de peste 5.000 euro, spun ofiterii de credit. Promotional, Raiffeisen nu percepe taxa pentru evaluarea imobilului cu care se garanteaza imprumutul. Raiffesisen a gasit o solutie pentru a atrage clientii si catre zona creditului in lei, fara ipoteca. Astfel, daca dobanda generala pentru creditele in lei pentru nevoi personale este de 17,5% sau 21%, Raiffeisen a decis scaderea dobanzii la 13,5% pentru sume fixe imprumutate, de 30, 50 sau 100 de milioane lei vechi. Tot promotional, Raiffesien a eliminat comisionul pentru studiul dosarului unor credite cum ar fi cel ipotecar, pana la mijlocul lunii viitoare.

BRD a coborat, insa, fara restrictii temporare, unele dobanzi. Astfel, putem gasi pentru creditul personal pe termen de maximum cinci ani, sub 10.000 euro, dobanzi la lei de 12% pentru rata fixa, si de 11,5% la euro cu rata variabila. De asemenea, la creditele pentru nevoi personale mari, cu o durata de maximum 20 de ani, dobanda fixa a coborat la lei la 10,9%, pentru rata fixa, si de 9,5% pentru cea variabila, in timp ce pentru euro, dobanda este de 9,9%.

In cazul achizitionarii unor autoturisme Dacia, Renault sau Nissan, dobanda a coborat si mai mult, la 8,9% pentru credite in lei, iar perioada creditului a fost extinsa la opt ani.

In acelasi timp, ratele dobanzii pentru alte tipuri de autoturisme noi si alte perioade de creditare afiseaza rate anuale de 9,9%, 10,4%, 10,9%, 12,9% si 13,5%. Cel mai mult a coborat, insa, creditul pentru autoturisme uzate, de la 21% la inceputul saptamanii, la 10,9% sau 13,5%, spun ofiterii de credite ai BRD. In acelasi timp, BCR a optat pentru mentinerea constanta a ratelor dobanzilor la credite, care oscileaza intre 15,1% si 17,5% pentru imprumuturile personale mici chiar si in valuta, si coboara la 9,9% sau 10,4% pentru imprumuturile garantate cu ipoteca, in valuta si se situeaza la14% si 16,5% pentru aceleasi credite, acordate insa in lei. Comisioanele in cazul BCR sunt, insa, mai mici decat ale altor banci, ele fiind stabilite la 20 de euro in cazul studierii dosarelor de credit personal in lei, si de numai 10 euro pentru creditul personal in valuta, si de 30 sau 70 de euro in cazul creditului personal garantat cu ipoteca, spun ofiterii de credit ai bancii. Singurul inconvenient ramane in curtea imprumuturilor mai vechi, aflate in derulare. Spre exemplu, daca doua din bancile mari ofera o dobanda de 8,9% sau 9% la creditul auto nou, la creditele similare contractate anterior unii clienti platesc inca 18,9%- 19%, au spus oficialii bancilor.

Bogdan Tudorache

Averea