Noua banci mari cu expunere pe Europa de Est au cerut CE sa sprijine regiunea

Joi, 22 Ianuarie 2009, ora 14:21
1244 citiri
Noua banci mari cu expunere pe Europa de Est au cerut CE sa sprijine regiunea

Noua mari banci internationale, cu expunere pe Europa Centrala si de Est, au facut un apel comun la Uniunea Europeana si la Banca Centrala Europeana (BCE) pentru extinderea politicilor anti-criza, in vederea atenuarii crizei creditelor din regiune.

Bancile care au facut apel la autoritatile europene sunt Raiffeisen si Erste , din Austria, grupurile italiene UniCredit si Intesa Sanpaolo , Societe Generale din Franta, grupul belgian KBC , Bayern Landesbank din Germania, grupul suedez Swedbank si EFG Eurobank din Grecia.


Grupul celor noua, ce solicita luarea de masuri pentru rezolvarea problemelor de lichiditate si pentru reluarea creditarii, cere autoritatilor de la Bruxelles si Bancii Centrale Europene sa extinda masurile de ajutor dincolo de noile state membre, precum Polonia, asupra candidatelor la aderare, Serbia si Ucraina, ce au perspective mici de a se integra in blocul european in viitorul apropiat.


Herbert Stepic, directorul executiv al Raiffeisen International, banca ce a reunit grupul de lobby, a spus ca este foarte important ca actiunile de sustinere a sistemului bancar sa nu se limiteze la Europa de Vest.


"Am luptat timp de 50 de ani, multi dintre noi, pentru a indeparta aceste tari de comunism si acum avem o economie de piata libera in regiune. Nu putem sa le abandonam in conditiile economice extrem de dificile cu care ne confruntam", a mai spus Stepic.


Grupul nu s-a remarcat prin initiative pana acum, insa Stepic a declarat pentru Financial Times ca a luat atitudine "din cauza deteriorarii conditiilor economice".


Acesta a spus ca posibilul ajutor ar avea un cost relativ redus comparativ cu sumele uriase oferite pentru sustinerea bancilor din vestul Europei. Produsul intern brut total al statelor central-europene din fostul bloc comunist este de circa 740 miliarde euro, iar al statelor din sud-estul Europei de 270 miliarde euro, in contextul in care numai Austria are un PIB de 290 miliarde euro.


Comentariile facute de Stepic vin intr-o saptamana marcata de noi tulburari ale pietelor financiare si de inrautatirea perspectivelor economice. Comisia Europeana a prevazut o scadere de 1,8% a economiei europene in 2009, cea mai negativa estimare din ultimii ani, in timp ce agentia de evaluare financiara Moody 's a coborat luni la negativa perspectiva sistemului bancar ucrainean.