SocGen: Economia mondiala isi va reveni lent, cresterea economica va fi de 1% in ECE

Vineri, 26 Februarie 2010, ora 11:33
1286 citiri
SocGen: Economia mondiala isi va reveni lent, cresterea economica va fi de 1% in ECE

Economistii grupului Societe Generale au declarat vineri ca se asteapta la un avans de numai 1% al produsului intern brut din Europa Centrala si de Est (ECE) in 2010, in conditiile unei reveniri lente a economiei mondiale.

Potrivit acestora, in Europa Centrala si de Est cresterea nu va mai fi stimulata in acest an de exporturi, in conditiile in care cel mai performant sector - cel auto - ar putea suferi pe partea de export, din cauza intreruperii programelor de prime de casare sau a incetarii diverselor stimulente.

"In ECE, revenirea va fi stimulata de finantarea publica, ceea ce va conduce insa la cresterea datoriei publice, aceste tari avand pe deasupra si o datorie externa mare in urma imprumuturilor de la institutiile financiare internationale", sustine economistul-sef pe pietele emergente al Societe Generale, Ariel Emirian.

In acest context, deficitele bugetare ale tarilor din Europa Centrala si de Est vor fi mari, iar obtinerea unor finantari externe pentru acoperirea lor ar fi ingreunata de o anumita discriminare in ce priveste costurile de finantare.

Specialistii SocGen au mai precizat ca a aparut o noua forma de risc de tara, investitorii luand in calcul cresterea datoriilor publice.

Astfel, tari precum Grecia, Portugalia si Spania sunt discriminate daca vor sa se finanteze de pe pietele internationale.

In anumite tari din ECE, inclusiv Romania, spread-urile pentru imprumuturile de pe piata financiara internationala sunt mai mari decat in cazul altor tari aflate pe aceeasi treapta de rating.

Economistii SocGen sustin ca redresarea economiei mondiale va fi mult mai slaba fata de recuperarea consemnata in cazul altor recesiuni, varfurile de crestere urmand sa fie America Latina si Asia.

"In Asia cresterea economica va fi foarte puternica, ca urmare a vigorii pe care o arata China si India", a precizat Emirian.

El a explicat ca recuperarea mai pronuntata pe care o vor avea China si India va fi sustinuta de avansul creditelor in sectorul public, in special prin investitii in infrastructura. 

 

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!
Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!
Economia Germaniei va stagna în 2024, potrivit ultimelor prognoze realizate de cele mai importante institute economice germane. Estimările privind evoluția PIB în Germania au fost revizuite...
#economie, # redresare, # crestere, # exporturi , #stiri Societe Generale